Jako tabák či azbest. Šunka, slanina nebo párky můžou způsobit rakovinu

Autor:
  13:23
ŽENEVA - Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu.
Anglická slanina doplňuje chuť květáku i těstovin

Anglická slanina doplňuje chuť květáku i těstovin | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Balená šunka, salámy a pití pro děti. 10 největších hnusů v supermarketech

Zpráva WHO rovněž uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent. „Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, ale toto riziko se s množstvím zkonzumovaného masa zvyšuje,“ upozornil zástupce IARC Kurt Straif.

Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu „lehčích“ karcinogenů. Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát.

Dovolená v Jeseníkách? Zkuste Kraličák, areál plný zážitků i klidu hor
Dovolená v Jeseníkách? Zkuste Kraličák, areál plný zážitků i klidu hor

Jeseníky, to jsou horské túry, kola a krásná příroda. Jenže málokdo tuší, že přímo pod Králickým Sněžníkem vznikl areál, který opravdu myslí na...

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.