Středa 4. srpna 2021, svátek má Dominik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Tmavá čokoláda je prý v mnoha ohledech zdravější než ovoce

Zdraví

  12:00
Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa prý v mnoha ohledech prospívá lidskému zdraví více než ovoce. Tuto "čokoholikům" dobře známou zprávu potvrdil tentokrát i nový výzkum amerických vědců, jejichž výsledky zveřejnil tento týden na svém serveru Daily Mail.
Čokoláda - ilustrační foto.

Čokoláda - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Vědci z centra pro zdraví a výživu americké firmy Hershey, která je druhým největším výrobcem cukrovinek v USA, ve své studii srovnávali množství antioxidantů v ovocných džusech z borůvek, brusinek a granátových jablek, ve 40 gramech tmavé čokolády a v hrnečku kakaa. Jejich analýza ukázala, že nejbohatší na antioxidanty je právě tmavá čokoláda.

Čokoláda - ilustrační foto.

Jeden z nedávných výzkumů přitom ukázal, že díky obsahu antioxidantů může tmavá čokoláda snížit riziko srdečních onemocnění až o jednu třetinu. Denní optimum pro zdravé srdce prý představuje konzumace 6,7 gramu této čokolády.

Vědci na základě svých studií dokonce tvrdí, že vůně čokolády může působit jako prevence před nachlazením.

Čokoláda má však i vysoký obsah cukrů, takže odborníci na stravování doporučují, aby se jedla jen jako součást vyváženého jídelníčku bohatého například na hnědou rýži, ovoce či zeleninu.

Autoři: ,

LETNÍ SOUTĚŽ: Sdílejte svoje tipy na výlety i ve 4. týdnu a hrajte o krásné ceny
LETNÍ SOUTĚŽ: Sdílejte svoje tipy na výlety i ve 4. týdnu a hrajte o krásné ceny

Vítejte ve 4. týdnu letní soutěže. I v tomto týdnu vkládejte svoje tipy na výlety s dětmi, hodnoťte výlety ostatním a vyhrajte jednu z 10 týdenních...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat