29. července 2013 13:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Pozor na chlazené výrobky, varují hygienici

Majonéza na mase | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Majonéza na mase | foto: Lidovky.cz

BRNO Hygienici, kteří ve vedrech kontrolují dodržování předpisů při manipulaci s rizikovými potravinami, na jihu Moravy zatím nezaznamenali u prodejců vážnější problémy. Potíže mohou vzniknout, pokud lidé koupené potraviny rychle nedají do chladu, řekla Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně. V každém jídle jsou mikroorganismy, které se v teplém počasí snadněji rozmnoží. Lidé by si proto měli dát pozor zejména na lahůdkové saláty s majonézou, ryby, uzeniny či syrové maso.

"U prodejců jsme vážnější problémy nezaznamenali. Problém ale může být, když lidé nakoupí, jídlo naloží do auta a hodinu ho nechají stát na slunci, nebo když s nákupem nějakou dobu chodí v horku po městě. Potom se přeruší teplotní řetězec a mikroorganismy se mohou přemnožit," řekla Laštovičková.

Na jihu Moravy o víkendu padaly teplotní rekordy, vysoké teploty meteorologové předpovídají i pro tento týden. Lidé by si proto měli dát na manipulaci s rizikovými výrobky pozor. "Žádnou velkou epidemii nebo otravu z jídla jsme zatím letos nezaznamenali. Pokud se potraviny konzumují přímo z chladu, pak je všechno v pořádku.

Jinak ale hrozí problémy," podotkla Laštovičková. Potraviny nejsou sterilní a mikroorganismy se v určitém množství vyskytují v každém výrobku. V teple se potom snadněji množí. Náchylné je podle Laštovičkové zejména například rybí maso, které rychle podléhá zkáze a po jeho pozření může následovat otrava z jídla. Hygienici sice týdně provedou 50 až 70 kontrol, už nakoupené jídlo si ale musejí ohlídat sami lidé.

Lidovky.cz, ČTK

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz