21. června 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

S dětmi do ciziny: dávejte jim pouze balenou vodu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Dvouleté dítě je už váš parťák (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dvouleté dítě je už váš parťák (ilustrační foto) |

Při letním cestování v cizině by děti měly dostat k pití výhradně balenou nebo převařenou vodu, ovoce a zeleninu vždy oloupané a omyté. Stravovat by se měly v zařízeních od střední cenové úrovně výše a jíst jen čerstvě uvařené jídlo.

Zatímco u dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, u dětí, hlavně u těch nejmenších, je podle ní lépe dbát určitých pravidel. Problémy jim mohou způsobit třeba silně kořeněná jídla. Rady jsou zejména pro děti od tří let věku.

"Mezi možná rizika patří led, zmrzlina, nepasterizované mléko a studené pokrmy. Proto je třeba zvážit, zda je konzumace opravdu nutná," řekla nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí Hana Knížková.. Rodiče by také měli dbát na pitný režim dětí. Nejlepší je čistá voda, v horku minerálky, čaj nebo iontové nápoje.

Ovoce podávejte dítěti vždy omyté pitnou vodou.

Ochránit dítě před zažívacími problémy je snazší v turistických střediscích, menu tam bývá přizpůsobeno evropským zvyklostem. Ve velkých městech se vždy dá najít restaurace s mezinárodní kuchyní. Problém může být ve vzdálených a ne moc navštěvovaných oblastech. Na venkově proto radí Knížková vyrážet na výlety se zásobami potravin a nápojů.

Co a jak jíst v zahraničí?

Turisté by podle ní měli počítat i s odlišnostmi stolování - v arabských zemích jedí lidé pravou rukou. Jíst levou je neslušné, lidé si s ní utírají pozadí. V Asii se používají hůlky i na polévku.

Z arabské kuchyně je podle odbornice dobré vyzkoušet luštěninové pochoutky, třeba z cizrny. České děti nejsou na luštěniny zvyklé, rodiče se mohou pokusit o prázdninách zlepšit jejich vztah k této zdraví prospěšné složce potravy. V Itálii zase rodiče mohou naučit jíst ryby i ty děti, které je doma nejedí. Ryby obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, důležitých pro zdravý růst a vývoj dětí.

Na řecké kuchyni ocenila odbornice zejména hojnost zeleniny, ryb a používání olivového oleje. Děti zde často poprvé v životě ochutnají jehněčí. Pozor by rodiče měli dát na velmi sladké řecké moučníky, kterým děti jen těžko odolávají. Když se o pochoutku rozdělí s rodiči, nesnědí jí tolik. Variantou je nabídnout dětem lehkou ovocnou zmrzlinu či ovoce.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse