Čtvrtek 5. srpna 2021, svátek má Kristián
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Diskuse k článku

Vědci potvrdili další příčinu infarktu: nevhodné tuky ve stravě

Vědci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) prokázali, že nevhodné tuky v jídelníčku zvyšují vedle cholesterolu také prozánětlivý stav organismu, což riziko infarktu nebo mrtvice ještě zvyšuje. Příčinou jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích, z rostlinných tuků pak jsou v tuku kokosovém či palmojádrovém. Výsledky projektu dnes vědci zveřejnili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

G. Krejčová

Dobrou chuť i náladu

Hezký den, myslím, že všeho s mírou , hlavně bez ramy a flory či směsí rostlinných olejů se zápachem nějakén chemické sloučeniny. Také mám dojem, že pokesla prodejnost těchto výrobků a tak bylo třeba napsat něco na podporu prodeje. Používáme jen máslo, sádlo , olivový a slunečnicový olej, občas kachnička se zelím a knedlíčkem, pak zase více zeleniny, hlavně pestře- vycházky, dobrý pitný režim  a dobrá nálada. Občas nám ji tady na lidovkách některé články kazí, ale není nic jednoduššího, než je nečíst, zavřít počítač a jít do přírody nebo k přátelům, přečíst dobrou knihu, jít na koncert, do divala a netrápit se, čím jsem si namazala chleba a že dělám většinu jídel na másle. Hlavně dobrou chuť i náladu.

0/0
9.8.2012 9:46

J. Barák

Re: Dobrou chuť i náladu

Máte pravdu,tyhle uměliny jsou horší,než přírodní omastky,ale taky s mírou.Četl jsem odborný článek o umělých margarínech,ani myši v garáži to nežrali a po týdnu to nebylo plesnivé,inu umělá hmota.A rakovina tlus.střeva a konečníku je u nás nejrozšířenější.

Nevěřte rádoby vědátorům,mají dobře zaplaceno,když se sníží koupě drahých margarínů!!

0/0
10.8.2012 16:35

R. Hofman

Již léta je známo,

že ztužené tuky jsou nezdravé a poškozují imunitu zvláště u dětí. Líne matky místo aby včas vstaly a máslo vyndaly z lednice aby se dalo mazat tak kupujou Ramu. Tyto informace z výzkumů nadnárodní monopoly za velké peníze utajují. Vždy po několika dnech to usne. Kdyby to nebyla pravda už by dávno byly u soudů. Jako soudy s výrobci cigaret tak budou soudy i s výrobci těchto sraček. Já se těším až někdo bude žalovat Coca colu za kyselinu forforečnou v té jejich limonádě. Každá přežvýkavá sudokopytkyně hledá éčka a dává colu dětem. Fosfor narušuje poměr k vápníku a ten se vyplavuje z kostí. Stejně působí i tavící soli u sýrů a polyfosfáty v křehčeném mase. Soja škodí pro obsah toxinů z plísní,proto ji výživáři zatracují.

Chci mimochodem žádat o grant EU jak nahradit esenciální aminokyseliny u vegetariánů orálním sexem. V luštěninách a dalším chybí dvě.

0/0
9.8.2012 8:34

R. Hofman

Již léta je známo,

0/0
9.8.2012 8:21

J. Kottas

Žerte margaríny a výrobky z ropy

a budete zdraví? To se snad všichni zbláznili? Naši předkové jedli domácí škvařené sádlo, uzené, zelí, brambory, máslo, chleba, špek. O cholesterolu a dalších hovadinách nevěděli nic a přitom si můžeme tvrdit, že žili zdravě a nevypadali jak vykrmení brojleři s tučnými zátylky jako dnes. Tak v čem to bude?  Asi v tom, že se živili manuální prací, měli pohyb, nenavštěvovali pouze fitcentra a nenutili je konzumovat syntetiky z Tesca.

0/0
7.8.2012 7:16

J. Václavíková

Ten rozdíl je v mastných kyselinách,

ne v rostlinných, či naopak živočišných tucích.

,,Příčinou jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích, z rostlinných tuků pak jsou v tuku kokosovém či palmojádrovém"

0/0
6.8.2012 11:52

V. Mikula

Nedávno jsem četl článek, kde odborně zdůvodňovali opak

Nedávno jsem četl článek, kde odborně zdůvodňovali opak. Že jsou margaríny zdraví škodlivé. My doma dáváme přednost máslu.

0/0
5.8.2012 22:08

J. Václavíková

Re: Nedávno jsem četl článek, kde odborně zdůvodňovali opak

Margaríny jsou ztužené rostlinné tuky, neboli jejich nenasycené MK se stávají nasycenými a tudíž škodlivými.

0/0
6.8.2012 11:46

P. Sulc

Vazena pani profesorko a ucena vedatorko:

Jelikoz se na svet onen musime odebrat tak jako tak, zpusobem tim ci onim, rad bych vedel, co je lepsi:  v 60-65 zkapnout na infarkt, prastit ssebou na zem a hotovo, nebo o par let pozdeji umirat pul roku, rok na rakovinu mit bolesti a bejt ladovanej morfinem. Samozrejme, jsou mnohem lepsi zpusoby smrti, ale ne kazdej ma doma pistoli, aby se zbavil v pripade rakoviny stressu a bolesti.Takze bych asi dal prednost infarktu Medicina se sice stara jak prodlouzit za kazdou cenu odchazejici zivot pomoci ruznych hadicek, slauchu, pristroju, vodicek etc, ale spise by se mela starat o to, aby lide take umirali dustojne, bez bolesti a v klidu. Nejsem si jist ze prodlouzeni zivota o par mesicu pomoci pristroju a morfia je tak bajecne vitano onim "stastlivcem", jak se nam to medicina pokousi naservirovat.

0/0
5.8.2012 20:19

P. Boublíková

Lidovečtí diškutéři

jsou chytřejší než odborníci z IKEMu. Jak jinak.

0/0
5.8.2012 19:20

A. Fritscher

Re: Lidovečtí diškutéři

.........paní Boublíková je nepsaným prvidlem při posuzování článku se zeptat, kdo článek objednal "zaplatil" a ne kdo ho psal :o))

0/0
7.8.2012 8:02

Z. Kulhánková

Margarín zdravější než máslo?

Ale dity brepto.

0/0
4.8.2012 7:12

P. Sulc

Re: Margarín zdravější než máslo?

Ono je to pesky jako za vozem, margarin jako maslo, prudky jed jako prudky jed. Ja se radeji otravuji maslem, nicmene tem margarin ma preci jen vyhodu: da se mazat, a sadlo taky. Kdyz ale vyndate z lednice maslo, potrebujete sekacek. Je mi 74 a tak bych dal prednost rychlemu infarktu nez rakovine, byt i s tou jsem mel co delat, jenze jak uz mam v zivote obcas smulu, mam tuseni ze kdyz  ssebou nekde flaknu, ze bude hned po ruce nejakej blbej doktor, kterej me bude zachranovat a nakonec se mu to povede, volovy.

0/0
5.8.2012 20:26

M. Raabová

bože , to je zase nesmysl

Tentokrát platily grant firmy vyfábějící tu umělou hmotu místo tuku?

0/0
3.8.2012 21:48

J. Bárta

margaríny

Právě ty margaríny jsou největší svinstvo.

0/0
3.8.2012 16:52

L. Frank

Sádlo je sádlo :))

0/0
3.8.2012 15:49

P. Stavjaník

Re: Sádlo je sádlo :))

S pažitkou na chleba.

0/0
7.8.2012 22:47

J. Síbek

Nevím co autor myslel

tím kokosovým a palmojádrovým tukem,myslím že je to totéž.

Paní profesorka Jana Dostálová také dělá medvědí službu sojovému mléku,prý je nezdravé,bohužel nenapsala proč.Soja bohužel nemůže za výrobky v prášku,které ze soji obsahují minumum a zbytek jsou různé přísady,které mají se sójou pramálo společného.

0/0
3.8.2012 9:21

J. Mrázek

Aspartam,ztužené tuky,naftové motory, stres....

Naše babičky s máslem  a sádlem byly čiperné do devadesátky i víc. Je třeba snížit počet důchodců a tak nastoupí zase  margaríny, aby se víc chcípalo?  Že se nestydíte, pár korun od tukového průmyslu a napíšete cokoli...

0/0
3.8.2012 8:45

D. Rich

Re: Aspartam,ztužené tuky,naftové motory, stres....

Vy něco víte o tom, že autor článku přijal nějaký úplatek? Předložte prosím důkaz. A také si zjistěte, jaké střední délky života se dožívaly naše babičky a jaká je pravděpodobnost dožití dnes.

0/0
3.8.2012 13:35

P. Boublíková

Re: Aspartam,ztužené tuky,naftové motory, stres....

O současných margarínech a kvalitních rostlinných olejích je poměrně dlouho známo, že jsou vhodnější než sádlo nebo máslo, tento výzkum zase nijak zvlášť převratný není.

Ale babička holt říkala, že máslo je máslo.

Že babička žila za války, kdy máslo bylo skutečně lepší než válečný margarín - to už jaksi nikomu nedochází.

No co už s tím, každý svého štěstí strůjcem.

0/0
5.8.2012 19:25

J. Záhumenský

Re: Aspartam,ztužené tuky,naftové motory, stres....

Nase babicky bezne pohrbivaly nejen sve manzele, ale i syny, ktere skosil infarkt tak kolem padesatky.

0/0
5.8.2012 6:39

P. Sulc

Re: Aspartam,ztužené tuky,naftové motory, stres....

To teda meli stesti, stejne jako muj kamarad v  jeho padesati. Flakli ssebou a bylo po nich, bylo to hned hotovo, bez bolesti, zadne tri mesice na ICU, denne morfium a jeste utekli vsem stareckym nemocem.

0/0
8.8.2012 22:23

Brnem otřásla brutální vražda. Podezřelý je boxer, útočil pod vlivem drog

Premium Na dveřích garáže jsou patrné skvrny od krve, před ní stojí několik svíček. Toto místo v ulici Černovičky v brněnské...

Mnoho Rusů v sobě skrývá ukřivděného a žlučovitého Rusáka, říká cestovatel

Premium Na východě leží obrovská země, kterou jsme ještě před 30 lety museli povinně milovat. Fero Richard Hrabal-Kronďák ji...

Zmrzlinová mapa Česka. Přinášíme čtyřicet tipů, kde si dát blaho v kornoutu

Premium Zmrzliny jsou sladké, pikantní, plné ovoce nebo čabajkové, ze smetany či veganské, ale vždy řemeslně připravené a...