Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Knedlíky v trojobalu? Matkám by měli vzít občanku, říká Vaněk

Jídlo

  8:00
Matkám, které svým dětem dávají k jídlu šílenosti jako jsou knedlíky smažené v trojobalu, by měli vzít občanku, říká gastronomický expert a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Chudé jídlo ale neodsuzuje. Třeba knedlíky s vajíčkem jsou podle něj geniální, jen je dobře připravit.

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. foto: Lidové noviny

Co si myslíte o receptech ze sekce "Co dům dal", kterou třeba najdeme na maminkami hodně oblíbeném serveru Mimibazar.cz?
Recepty na portálu Mimibazar.cz znám a považuji je za naprostou zvrácenost a gastronomickou pornografii východního Německa z konce sedmdesátých let. Omlouvá je jen ženská chemie. Matky s dětmi do tří let totiž jednají absolutně iracionálně, aniž by za to mohly. Škoda jen, že se toto oddělení "kulinářstvi" nedá uzákonit jako mládeži do osmnácti let nepřístupné.

ČTĚTE TAKÉ:

Kdo takovéto recepty, jako jsou například smažené knedlíky, připravuje a proč?
Většinou tyto ptákoviny dělají matky prvorodičky, protože matka se dvěma dětmi už nemá čas na srandy. Úplně nejhorší je, když tam pak napíšou do diskuze vzkaz "mimískovi chutnalo a manža si čvachtal". Jak jsem říkal, je to totální zvrácenost. A nechápu to.

Recept na smažené knedlíky.

Je takovýto styl vaření opravdu jen výsada žen?
V tomhle případě určitě ano. Co se stane? Ženská má kompletní rodinu, kruh se uzavře, teď potřebuje nakoupit, nakrmit a ušetřit na první dovolenou v Jugoslávii a na první embéčko a tak dále, takže se snaží vymýšlet a experimentovat. Podívejte se napříč weby, jak se tam navzájem chválí, jak jsou kreativní. Největším hrobem českých kuchařů je jejich vlastní fantazie.

Takže 'Knedlíkové překvapení' byste si asi nedal. Proč?
Protože nejsem debil. A to tam klidně napište. (smích)

A je to opravdu jen naše česká specialita? Nekombinují takto jídlo i jinde na světě?
Já jsem tuhle planetu viděl několikrát ze severu na jih a z východu na západ, ale nebyl jsem v Úlanbátaru, tam to možná dělají taky, ale jinak ne. Víte, my se totiž začínáme teprve probouzet a začínáme zjišťovat onu složitost v jednoduchosti. My jsme úplně zapomněli, co je to pokora k surovinám. Jsme výrobci plničů za každou cenu.

Stále se tedy máme, co učit...
Rozhodně. Jakým způsobem funguje gastronomie v normálním vyspělém světě? Vezmu dobrý lokální produkt a snažím se ho co nejméně opracovat. Snažím se být pokorný před tou gastronomií, protože přírodu ani kulinařinu nejde prostě očůrat. A ono to najednou hraje úplně jednoduchou geniální písničku, ale čistou, ne falešnou. Kdežto, když vezmete 102 prasáren a budete se snažit z knedlíků udělat kung-pao, tak to prostě nemůže vyjít. My to tu máme úplně převrácené, my vezmeme spoustu sra*ek a snažíme se z toho vykouzlit tu kreaci toho světova a pak z toho vycházejí knedlíková překvapení z Mimibazaru.cz.

Není to problém třeba postkomunistických zemí?
No, Maďaři si tohle netroufnou, protože maďarská kuchyně má velkou historii. A oni tam mají i hodně cikánů - a cikánská kuchyně, to je jednoduchá, poctivá, kotlíková kuchyně, s tím si nezahrávejme...Poláci, ti ani nejsou na gastronomické mapě Evropy. Tohle je prostě český fenomén.

Čtenáři určitě budou oponovat, že si nemůžou v dnešní době dovolit luxus a že zpracování zbytků je nutností...co takové knedlíky s vajíčkem?
Pozor, knedlíky s vajíčkem je geniální jídlo. Jen ho chce dobře udělat, ale nemůžete do toho cpát další blbosti.

Třeba kečup?
Ale proč ne? Kečup je stejný jako hořčice. My nadáváme na kečup, ale je to prakticky to samé. Proč bych nemohl namočit párek do hořčice či kečupu? Proč ne? Ale jen s kečupem se prostě nedá vařit. A mnoho lidí si raději koupí kečup, než aby si pořídili jedno blbý rajče, což je tisíckrát lacinější. Kečup ano, ale do omáček prostě nepatří.

Takže to nebude jen problém peněz...
Určitě ne. Vařit se dá i za pár korun. Určitě to není tím, že nevím, co to znamená být chudý a vařit chudě. Když by se tyto šílené matky s dětmi do tří let podívaly do obyčejných knih a do starých regionálních knih, tak by tam našly chudou kuchyni, ale nádhernou chudou kuchyni, která ale nikdy nedělá takovéto zhůvěřilosti.

PTEJTE SE ON-LINE:

Co děláme v kuchyni špatně? Ptejte se šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. Otázky můžete pokládat už nyní ZDE.

A pak se divíme, odkud pramení všechny naše zdravotní problémy...
Přesně tak. Je to strašně jednoduché. Proč jsou neustále plné ordinace kvůli dětským alergiím? Proč ti mimískové v noci pláčou? To není kvůli tomu, že chtějí mlíčko...Tohle by mělo být od lékaře automaticky zakázáno. Víte, já těmhle ženským říkám nemyté 'grínpisačky', které se rády přivazují k čemukoliv (to tam také klidně napište - já jsem o tom přesvědčený), ale tohle by už možná nejedly ani ony...Za to, co tam ty mámy dětem a těm 'manžům' vaří, tak by jim měli vzít občanky. Ale třeba se z toho dostanou, jako se puberťáci dostanou z puberty.

Prodej domu Suchdol nad Odrou
Prodej domu Suchdol nad Odrou

Záhumení, Suchdol nad Odrou, okres Nový Jičín
4 799 000 Kč