Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Máme radost, ale hvězdy chceme tři, říká Roman Paulus

Jídlo

  18:00
Šéfkuchař Roman Paulus slaví úspěch. Restaurace Alcron pod jeho vedením dosáhla na prestižní gastronomické ocenění, získala michelinskou hvězdu. "Jsem rád, že naší práci ocenili i komisaři v cizině," řekl v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Podle Pauluse ale není možné vést restauraci jen s myšlenkou na hvězdu.

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu. foto: Lidové noviny

Restaurace Alcron pod vaším vedením získala prestižní gastronomické ocenění michelinskou hvězdu, jaké máte pocity?
Samozřejmě jsme velice rádi. Celý podnik si to zaslouží. Alcron je instituce české gastronomie po téměř celé století, takže si myslím, že michelinská hvězda putuje na správné místo. Dobrá gastronomie se tu vždy šířila, tak nás těší, že v tom můžeme pokračovat a že to ocenili i komisaři v daleké cizině.

Navíc podnik slaví v letošním roce osmdesáté narozeniny, takže je to hezký dárek...
Ano, to určitě.

Usilovali jste o toto ocenění?
Osobně si myslím, že není možné dělat restauraci s tím, že chci mít hvězdu. Myslím, že je člověk musí vést restauraci s tím, že chce mít co nejlepší servis, co nejlepší jídlo pro hosty, aby byli spokojení, aby jim chutnalo a to ocenění je takový vedlejší produkt.

ČTĚTE TAKÉ:

Ani trochu jste o hvězdě nesnil?
Ale samozřejmě, že jsme si to přáli. Každý, kdo dělá gastronomii na nějaké vyšší úrovni, si to přeje, ale není možné mít primární myšlenku, že chci hvězdu. Alespoň ne u mě. Já to tak prostě nemám. Chci jen dělat práci, která mě baví, s lidmi, kteří táhnou za jeden provaz. A když tohle všechno je, a děláme svou práci s láskou, tak potom můžeme slavit i takový úspěch.

Zaznamenali jste návštěvu michelinských komisařů?
Ne, vůbec jsme o jejich přítomnosti nevěděli.

Alcron. Šéfkuchař Roman Paulus.

Myslíte si, že michelinská hvězda do vaší restaurace přiláká více hostů?
Těžko hodnotit, to bych opravdu raději nechal, jak se to bude vyvíjet. Teoretický předpoklad tady určitě je, protože propagace je veliká. Nejen dnes, určitě to ještě bude pokračovat. Ale není důležité, aby host přišel, ale aby se k nám lidé vraceli. Takže je to v našich rukou, jestli restaurace bude plná nebo nebude.

Michelinská hvězda je také velký závazek, který s sebou přináší i určité náklady. Budete něco měnit, rozšiřovat...?
Ano, ostatně, to jsme vždycky dělali. Každý rok jsme něco přidávali, zaváděli něco nového, v tom nebudeme nic měnit. Důležité je, abychom šli správným směrem. Samozřejmě chceme inovovat a zlepšovat, ale že bychom se tu teď stavěli na hlavu a šíleli z toho, to rozhodně ne.
 

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Michelinské ocenění je také obtížné si udržet. Nebojíte se, že jej ztratíte? Nebo naopak budete usilovat o větší počet hvězdiček?
Samozřejmě, budeme usilovat. To my bychom ty tři hvězdičky chtěli.

Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron

  • hotel Alcron byl otevřen v roce 1932; jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta
  • v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován
  • restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award
  • šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (ročník 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010
  • Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton,kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.