Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ryba až druhý den, kaštany a 50 kilogramů cukroví. Jak slaví Vánoce šéfkuchaři?

Jídlo

  6:43
Zajímalo by vás, co na Štědrý den večeří šéfkuchaři? A jestli dodržují tradice? Zeptali jsme se několika z nich na to, jak svátky prožívají, a kdo u nich doma jídlo připravuje.

Bramborový salát (ilustrační foto) foto: Shutterstock

1) Postíte se na Štědrý den?

2) Dáváte si minci pod talíř? Či dodržujete jiné tradice?

3) Co máte k obědu?

4) Co jíte k večeři? A kdo ji připravuje?

5)  Chodíte na půlnoční mši?

Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada)

1) Ano, dá to sice mnoho odříkání a odhodlání, ale ano. Přeci jen jak jsem zvyklý v práci celý den něco ochutnávat a po celý den něco máte v ústech, tak je to velký nezvyk.

Radek David

2) Minci pod talíře nedávám, jelikož by nám je děti sebraly a utíkaly s nimi do kasičky. My máme pokud jsme v Český republice vždy v podvečer setkání na ulici se sousedy, kde máme cukroví, svařené víno a užíváme si tu vzácnou chvilku vidět se spolu. Jinak den předem jsem s přáteli měli takový zvyk. Soutěž o nejlepší vánočku, které se pekli na místě, aby nikdo nepřinesl kupovanou.

3) Vánočku a když nedodržím zvyk, tak si dáme uzeného lososa.

4) Máme děti, které ještě nedorostly k některým jídlům. Proto je menu přizpůsobeno jim. Začínáme pečenými kachními játry s jablky, vývarem s knedlíčky, řízky a kaprem a buď bramborová kaše nebo bramborový salát, cukroví. Jídlo připravuje ze 2/3 moje manželka Zdeňka a já tu 1/3. Kromě toho moje žena peče pro asi 50 kg vánočního cukroví. Peče samozřejmě pro nás, rodiče ale i pro přátelé. Tato diagnóza se nazývá horečka vánočního cukroví, a dá se to prý úspěšně léčit.

5) Byl jsem všeho všudy dvakrát.

Sofia Smith (Café Buddha)

1) Ne, toto nedělám, není to britská tradice.

2) V Anglii si dáváme vánoční sušenky, ty obsahují malou hračku či dárek. Všichni nosíme papírovou korunu a navzájem si čteme hloupé vtipy.

Sofia Smith

3) Pečeného krocana s nádivkou, brusinkovou omáčkou, chlebovou omáčkou, spoustu zeleniny včetně růžičkové kapusty (nutnost!), pečených brambor, kaštanů. To se může lišit v každé anglické rodině. Někteří lidé mohou mít namísto krocana pečenou šunku nebo pečené hovězí maso či dokonce vegetariánskou pečenou zeleninu. Angličané si také potrpí na předkrm, přesně řečeno na uzeného lososa, ovšem sváteční menu je bez polévky. V naší rodině nemáme předkrm, ale k snídani si dáváme míchaná vajíčka a uzeného lososa s Bucks Fizz (šampaňské a pomerančovým džusem). Vánoční oběd je zpravidla ve tři hodiny odpoledne 25. prosince.

4) Oběd je tak obrovský , že u něj trávíme několik hodin, takže večeři už neplánujeme! Od doby, kdy jsem šéfkuchařkou, si většinou na vánoce beru den volna, takže vaření ponechám ostatním. Ale někdy musím zakročit, abych vše organizovala nebo zachránila ostatní, když nastane panika!

5) Chodit do kostela na Štědrý večer není něco, co bych dělala, ale hodně lidí ve Velké Británii chodí. Štědrý den je jeden den v roce, kdy jsou kostely plné!

Igor Chramec (V Zátiší)

Igor Chramec

1) Snažím se nejíst maso a vynechávám oběd, k snídani si dám jen něco malého, většinou kynutý koláč s mákem a nebo tvarohem od maminky. 

2) Minci si pod talíř nedávám, bohatství vnímám duchovně a toho mám na rozdávání. 

4) Oběd u nás vypadá následovně: nejdříve oplatka s medem, stroužek česneku s kynutým koláčem bez náplně, zelňačka, ryba a bramborový salát, opékance s mákem -to je tradiční vánoční pečivo ve tvaru nočků z kynutého těsta s anýzem, které se pečou alespoň měsíc před Vánocemi a nechají se sušit. Před podáváním se uvaří a následně smíchají s mákem, ořechy, tvarohem nebo i s brynzou.  Jablko rozkrojíme tak, aby uprostřed vznikla hvězda, která znamená štěstí. Toto jablko se rozdělí všem u stolu. Směs sušených plodů a ořechů a vánoční pečivo. 

5) Ne. 

Alfréd Hrdý (Provocateur Bistro)

Alfréd Hrdý

1) Ne, ale maso přes den vynechávám. 

2) Minci pod talíř nedávám. Z dalších tradic jen krájíme jablka. 

3) Vinnou klobásu a spousty klasických chlebíčků

4) Večeři připravuji sám. U nás se podává – smažený kuřecí a vepřový řízek s bramborovým salátem, bez polévky. Rybu si dáváme až druhý den na návštěvě u rodičů.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...