Bílý strašák, tak se přezdívá cukru. Je postrachem nemocných cukrovkou i lidí bojujících s nadváhou, překyseluje organismus a jeho nadměrná konzumace způsobuje zdravotní problémy. Cukr třtinový je na tom o něco lépe, díky tomu, že obsahuje melasu (ta obsahuje vitaminy a minerály). Pokud se snažíte přestat používat bílý cukr, ale nevíte, ideální variantou jsou obilné slady a sirupy.
Epidemie cukrovky vzrůstá. Může za to nezdravý životní styl |
Sirupy i obilné slady se vyrábí přirozenou fermentací obilí. Skládají se z fruktózy, glukózy, maltózy a polysacharidů. Sacharidy se do krve uvolňují pomaleji, nevyvolávají chuť na sladké ani změny nálad. Většina z nich navíc obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, železo, fosfor a další stopové prvky.
Nejčastější alternativou cukru je med. Med má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení i při hojení ran. V kuchyni je nenahraditelný. Pro svoje prospěšné účinky je vyhledáván v kosmetice i v léčitelství. Je známý jako zdravý elixír posilující imunitu a zdroj vitamínů (především A, E, C a některé z řady B) a minerálních látek (draslík, vápník, zinek a další).
Jak omezit příjem cukru?
|
U medu kupovaného v supermarketu si ale nikdy nemůžete být jistí, jestli není pančovaný. A je velice těžké ten pančovaný odhalit. „Myslím, že pančovaný med nelze bez laboratorního rozboru poznat, a nezbývá než doporučit kupovat od známých zdrojů anebo alespoň v bio kvalitě, kde je vždy vyšší kontrolovanost a tím i jistota,“ říká výživová poradkyně Margit Slimáková.
Jak tedy bílý cukr nahradit? Můžete například vyzkoušet aromatickou bylinku z Jižní Ameriky. Stévie sladká je tropická rostlina, která se používá místo cukru kvůli své vysoké sladivosti. Cení se i kvůli léčivým účinkům. Je nekalorická, vhodná pro diabetiky, zamezuje vzniku zubního kazu. Byla zkoumána z důvodu podezření na toxicitu, studie ale závadnost neprokázaly. V roce 2012 povolena k použití v členských státech EU.
Využít můžete i agávový sirup. Agáve je sladší než bílý cukr či med. Jeho výhodou je, že má řidší konzistenci a pokrm chuťově nemění. Jedná se o zahuštěnou šťávu, která se pravidelně sklízí z divoce rostoucích kaktusů v Mexiku.
Javorový sirup se získává z mízy javoru. Hlavní složkou je voda a sacharóza, obsahuje tedy spíše jednoduché cukry. Má specifickou chuť. Ta se mnohdy nedá nahradit. Nejlepší je na lívancích či palačinkách.
Další alternativou může být datlový sirup, vyrábí se z přezrálých datlí a vody. Má tmavou barvu a konzistencí připomíná tekutý med. Můžete jím osladit jogurty, ovesnou kaši, ovocné saláty, polevy či ho přidat do dezertů.
Sladěnka neboli slad ječmenný je velice hustý. Vyrábí se ze sušeného přášku. Patří asi k nejzdravějším sladidlům. „Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu,“ říká Slimáková.
Sirup pšeničný a kukuřičný se se vyrábí hydrolýzou škrobu. Je tekutější. Má světlejší barvu než ječmenný slad a lepší chuť. Hojně se využívá při pečení, do kaší či dezertů. Rýžový sirup se vyrábí stejně jako pšeničný a kukuřičný hydrolýzou škrobu.
„Asi nejlepší možností, jak si osladit dezerty i některé pečivo, je použít sušené ovoce. Jakékoliv sladké nesířené ovoce je možné namočit na chvíli do vody a po změknutí rozmixovat na sladivou polevu pro kaše anebo nasekat do těsta. Například štrúdl se sladkými jablky úplně stačí dosladit rozinkami,“ doporučuje Slimáková.
Základní druhy cukrů
Zdroj: margit.cz |