Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

S mandlemi nebo dort? 5 receptů z brokolice

Jídlo

  7:00
Brokolice je výtečná a zdravá zelenina, je druhem kapusty a příbuzná květáku. Získává u nás stále větší oblibu. Brokolici můžeme vařit v polévce, podávat jako přílohu, dusit i zapékat.
Brokolice - ilustrační foto.

Brokolice - ilustrační foto. foto: Shutterstock

ČESNEKOVÁ BROKOLICE SE SÝROVOU OMÁČKOU

Ingredience: 140 g sterilované kukuřice, 500 g brokolice, omáčka: 15 lžic mléka, 4 stroužky česneku, 150 g taveného sýra

Postup: Brokolice umyjeme, rozebereme na růžičky a dáme na 5 minut povařit do vroucí osolené vody. Připravíme sýrovou omáčku. Česnek oloupeme a prolisujeme. V hrnku rozpustíme tavený sýr v mléce a přidáme prolisovaný česnek. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem a vložíme brokolici promíchanou s kukuřicí. Nakonec zalijeme omáčkou. Zapékáme 25 - 30 minut v předehřáté troubě při 190 °C.

BROKOLICE PO ITALSKU

Ingredience: 1 brokolice, 3 rajčata, olivový olej, česnek, sůl, lžíce červeného vinného octa, chilli papriku

Postup: Omytou brokolici rozebereme na drobné růžičky, stonky oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek utřeme se solí.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme brokolici a rozetřený česnek se solí. Pod pokličkou dusíme asi 10 minut než brokolice změkne. Do pánve přidáme vinný ocet, nakrájená rajčata a chilli papričku. Nakonec vše osolíme a vaříme, dokud se omáčka částečně neodpaří. Podáváme například s uvařenými špagetami.

BROKOLICOVÁ POMAZÁNKA

Ingredience: 1 brokolice, 100 g rostlinného másla, 100 g Lučiny, 100 g taveného smetanového krému, sůl, pepř

Postup: Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a 6 - 8 minut prohřejeme v páře. Brokolici vyjmeme a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo, lučinu a sýr, vmačkáme vidličkou studenou brokolici, podle chuti osolíme a opepříme. Brokolicovou pomazánku podáváme vychlazenou.

ZAPEČENÁ BROKOLICE S MANDLEMI

Ingredience: 500 g brokolice, 300 ml bešamelu, 100 g mandlových lupínků, 1 citron, sůl

Postup: Očištěnou a opláchnutou brokolici povaříme asi 5 minut v osolené vodě se šťávou z jednoho citronu. Rozdělíme ji na růžičky, dáme do zapékací misky a zalijeme bešamelovou omáčkou. V rozehřáté troubě zapečeme. Ke konci posypeme mandlemi a ještě krátce zapečte.

BROKOLICOVÝ DORT

Ingredience: 350 g kysané smetany, 3 vejce, 250 g listového těsta, 200 g eidamu, 1 kg brokolice, sůl, muškátový oříšek, pepř

Postup: Brokolici vaříme v osolené vodě 10 minut, pak ji necháme okapat. Listové těsto rozválíme na velikost dortové formy nebo pekáče. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Těsto vložíme do formy a na něj rozložíme na něj brokolici. Smetanu smícháme s vejci a polovinou sýra, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí a nalijeme na brokolici. Na povrch nasypeme zbytek sýra. Přikryjeme alobalem a dáme péct na 40 minut do trouby. Na posledních 10 minut alobal odkryjeme, aby povrch krásně zezlátl. Brokolicový dort podáváme teplý nebo studený

Autor:
Témata: brokolice, sůl, sýr

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!