21. března 2018 6:48 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

ŠÁDA: Kačenka česká. Jarní diva českého lesa

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Kačenka česká | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kačenka česká | foto: Bellevue

Březnové slunce pomalu prohřívá půdu, mizí všechny zbytky sněhu a do lesa vyrážejí první houbaři. Hledají zvrásněné klobouky kačenek českých, se smrži příbuzných lahodných jarních hub, kterým střídavé jarní počasí nijak nevadí.

Méně znalí hledači si mohou splést kačenku právě s nějakým druhem smrže, což jsou ovšem také velmi chutné houby, i když se říká, že kačenky v tomto srovnání vedou. Jediný problém hrozí při záměně s jedovatým ucháčem, ten na talíř rozhodně nepatří! Jeho klobouk je však proti kačence jen zprohýbaný a celá houba je poněkud „buclatější“. Kačenka česká má okrový až oranžovohnědý klobouk se svislým „mozkovitým“ zvrásněním a smetanově bílou až béžovou nožku (třeň). Pokud je klobouk spíš hladký, připomínající náprstek, jde o kačenku náprstkovitou, vzácný druh, který se nesbírá. Tak však roste až později v dubnu.

Kačenka česká

I když samozřejmě existují i lidé, kteří jsou na tento druh hub alergičtí, nás ostatní kromě lahodné chuti potěší i léčivé účinky kačenek. Nedávno se zjistilo, že mají vysoký obsah polyfenolů, tedy látek s antioxidačními účinky, které posilují organismus a pomáhají v boji proti kornatění tepen.

Kačenka má výraznou vůni a jemnou, lahodnou chuť a sluší jí stejná úprava jako smržům ve smetanových omáčkách s masem, v kombinaci s těstovinami nebo jen rychle podusit na pánvi a doplnit cibulkou a tymiánem nebo vejcem či bramborami. Příliš složité kombinace nedoporučuji, jsou v tomto případě na škodu a přehlušily by vlastní chuť kačenek. V nás v Mlýnci se už chystáme na jarní menu, kde kačenky doplní pečený sumec a bramborové „risotto“, omáčka z hnědého másla a pálený citron. Myslím, že až kačenky ochutnáte, příští rok na ně vyrazíte do lesa sami!

MAREK ŠÁDA

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.

Marek Šáda, šéfkuchař restaurace Mlýnec a Bellevue
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.