23. dubna 2016 6:33 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Saláty, kari i polévky. Festival láká na asijské chutě a vůně

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Polévka Pho | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polévka Pho | foto: Shutterstock

PRAHA Vietnamská, čínská, korejská, japonská ale i thajská kuchyň provoní o víkendu na konci dubna pražské výstaviště. Kuchyni i kulturu pětice východoasijských zemí představí pořadatelé prvního ročníku Festivalu asijské gastronomie.

„Celkem během prvního ročníku představí své umění kuchaři z 47 restaurací zaměřených na asijskou kuchyni a řada dalších prodejců,“ řekl ředitel festivalu Jiří Zuzka.

Vstupné a ceny jídla

Základní vstupné na festival stojí 200 korun. Za 390 korun získají zájemci takzvaný byznys ticket, který jim umožní navštívit areál o hodinu a půl dříve než ostatní a vyhnout se tak hlavnímu náporu zájemců. Nejdražší lístky, které obsahují vstup do VIP zóny, speciální menu a předplacené žetony na útratu ve festivalových stáncích, vyjdou na 1200 korun. Ceny u stánků pak za hlavní jídlo vyjdou na sto až 150 korun.

„Festivalová zóna bude členěna na jednotlivé části podle zemí, které reprezentují. Náš cíl je, aby návštěvník, až bude procházet každou čtvrtí, měl pocit, že se přesune tisíce kilometrů do země, kterou právě navštěvuje,“ uvedl Zuzka. Ze spolupracujících restaurací pořadatelé uvedli například pražské SaSaZu, Sushi Yoshihashi, nebo restauraci Coa zaměřenou na thajskou kuchyni.

Součástí festivalu ale bude bohatý doprovodný program tvořený zejména tancem a ukázkou řady bojových umění specifických pro jihovýchodní Asii. K vidění bude například takzvaný lví tanec a celý program vyvrcholí tradičním dračím tancem, uvedla Nichole Trumpichová z produkční společnosti Kenningproductions. K vidění by měli být rovněž živé exempláře komodských varanů, kteří jsou představiteli fauny Indonésie.

V červeném kari s ananasem poznáte celé Thajsko
Hovězí maso by mělo zůstat šťavnaté
ČTK, apeAlena Pecháčková
  • 2Diskuse




Najdete na Lidovky.cz