6. srpna 2018 12:41, aktualizováno  12:52 Lidovky.cz > Zprávy > Svět

‚Šéfkuchař století’ Joël Robuchon zemřel. Za život získal 27 michelinských hvězd

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Joël Robuchon. Na pozadí jeho michelinská restaurace v Tokiu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Joël Robuchon. Na pozadí jeho michelinská restaurace v Tokiu. | foto: Wikimedia/Stéfan Le Du, OhConfucius

Paříž Joël Robuchon, pokládaný za génia špičkové gastronomie a vizionáře bourajícího zažitá pravidla, zemřel v pondělí ve věku 73 let. Oznámil to list Le Figaro na svém webu.

„Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě, který si vysloužil 27 (michelinských) hvězd, odložil svou zástěru. Joël Robuchon už není a planeta gurmánů je ve smutku,“ napsal deník. Robuchon podle něj podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval „s odvahou a vzácnou elegancí“.

Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. Televizní pořad měl již před lety a ocenění „šéfkuchař století“ bylo jen jedním z mnoha, které získal. 

Světový věhlas mu vynesla kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.

Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám. 

V kuchyni pracoval od patnácti let

Robuchon se narodil 7. dubna 1945 do chudé rodiny se čtyřmi dětmi ve francouzském Poitiers. V kuchyni pracoval od patnácti let. Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň. 

Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů. Touha dotáhnout jídlo k dokonalosti jej hnala neustále kupředu. Těšil se pověsti náročného šéfa, avšak byl stejně tak tvrdý na sebe jako na druhé a jeho společníci v kuchyni mu byli oddáni tělem a duší, a to po desítky let.

ČTK
  • 0Diskuse