Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Šéfkuchařem století se stal Francouz

Česko

NEW YORK Francouz Paul Bocuse dostal ve středu v New Yorku od Amerického kulinářského institutu (Culinary Institute of America) ocenění Šéfkuchař století.

„Je jedním z největších šéfkuchařů všech dob,“ prohlásil prezident odborného institutu Tim Ryan během slavnostním proslovu. Mimo jiné připomněl, že Bocuse byl jednou z vůdčích osobností hnutí „nouvelle cuisine“ (nová kuchyně) v 60. a 70. letech minulého století. Nová kuchyně se zaměřila na střídmější a méně kalorickou stravu, kladla důraz na experiment, prezentaci jídel i čerstvé, kvalitní a rozmanité ingredience. Bocuse pochází z vesnice Collongesau-Mont-d’Or, která se nachází nedaleko Lyonu. V rodné obci také založil restauraci L’Auberge, která byla od roku 1965 postupně oceněna třemi hvězdičkami slavného francouzského Michelinova průvodce.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...