Připravit si pečeni nebo chutný vývar se s rostoucími cenami energií zákonitě prodražuje. I tak je v kuchyni prostor na úspory, aniž bychom nutně museli přestat dobře jíst. Výhodu v tom mají početnější rodiny. Paradoxně sice spotřebují více energie, ale používají ji efektivněji. A ukazují tak vlastně cestu k největším úsporám v kuchyni.
Lednici mají plnější a při každém otevření se tak vymění méně vzduchu. V troubě pečou větší kusy masa, případně více plechů buchet naráz. V rychlovarné konvici ohřívají více vody, ale tu hned spotřebují. Samostatně žijící člověk, typicky senior či „single“, už musí trochu plánovat, aby udržel spotřebu energií v přiměřených mezích. Aby například připravoval více jídla dopředu a vodu ohříval ve větším množství do termosky.
Čtyřikrát úsporněji
Kuchyň, to je taková domácí učebna fyziky, neboť k ohřevu čehokoliv je potřeba energie. Výpočty ze školy ale musíme v reálném světě upravit o ztráty, které jednotlivé technologie či způsoby ohřívání způsobí. Například keramická rychlovarná konvice je sice krásná, ale část tepla padne na ohřev keramiky a přijde tak vniveč. Stejně tak běžná elektrická plotýnka má spoustu práce sama se sebou a ne všechno teplo dokáže předat hrnci a ohřívané vodě. Sice si lze spočítat, kolik energie spotřebuje trouba ke grilovanému kuřecímu masu, realita je ale jiná, protože stačí stehna čas od času otočit a uniklé teplo kalkulaci výrazně zvýší.