Pondělí 15. července 2024, svátek má Jindřich
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Příprava odpalovaného těsta se vymyká všemu, na co jsme zvyklí. Tady jsou recepty na větrníky a věnečky, které se vždy povedou

Věnečky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Odpalované těsto byste v některých starších kuchařkách hledali marně – totiž pod tímto názvem byste jej hledali marně, jinak je samozřejmě v dobrém slova smyslu tradiční a vedle kynutého, třeného anebo piškotového u nás patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Dříve se mu však říkalo i těsto pálené. A i když oba názvy na první pohled a poslech možná nevzbuzují důvěru, moučníky z něj jsou nedostižné.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Připravují se z něj především věnečky a větrníky, ale stejně tak do něj můžete zabalit ovoce na plněné knedlíky: s odpalovaným těstem se velmi dobře pracuje a na rozdíl od ostatních knedlíkových těst s ním ladí snad všechny druhy ovoce.

Seriál Pečení pro každého na každý den

    Krok první: „uvaření“ těsta

    Příprava odpalovaného těsta se vymyká všemu, nač jsme jinak při pečení zvyklí. Jeho základem je totiž směs vody, mléka či jiné tekutiny (například bílého vína) a tuku. V této směsi se nejprve důkladně vaří mouka různé hrubosti – hladká, hrubá, ale i krupice, podle toho, oč si recept říká –, následně se do těsta, už prochladlého, vmíchají vejce a teprve potom se s ním pracuje jako s každým jiným: stříkají se z něj rozličné tvary, případně se do něho balí ovoce.

    Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

    Měsíční

    89
    Předplatit
    Můžete kdykoliv zrušit

    Roční

    890
    Předplatit
    Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

    Dvouleté

    1 690
    Předplatit
    Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

    Připojte se ještě dnes a získejte:

    • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
    • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
    • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
    Více o iDNES Premium
    Máte už předplatné? Přihlásit se
    Autor:

    Nejlepší kosmetika na citlivou dětskou pokožku: Tohle musíte mít!
    Nejlepší kosmetika na citlivou dětskou pokožku: Tohle musíte mít!

    Značka Bübchen existuje už přes 60 let a v německy mluvících zemích je jedničkou mezi výrobci dětské kosmetiky. Stala se favoritem i pro naše...