Pondělí 2. října 2023, svátek má Olívie, Oliver
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Udělejte si quiche, slané koláče či kynutou pizzu. Tipy a triky na to nejlepší těsto

Premium Seriál
Teplé i studené, s masem i bez a pokaždé moc dobré. Takové jsou slané koláče z křehkého těsta s bohatou náplní. Tím nejznámějším z nich je quiche lorraine, v němž se tradičně potkává slanina, sýr, vejce a smetana, ale moc dobrý je taky s pórkem anebo jinou zeleninou.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet Premium

Základní recept na quiche (čti kyš) zkrátka může mít spoustu obměn a stejně početná je i skupina jemu příbuzných slaných koláčů – od alsaského cibulového koláče přes balkánský burek z listového nebo filo těsta až po kynutou italskou pizzu. Česká kuchyně na ně tak bohatá není, ale trochu se jim blíží nejrůznější slané záviny, případně na plechu připravované moravské zelňáky.

Právě quiche je ale jakýmsi prototypem slaného koláče. Původní recepty na něj, alespoň pokud je známo, počítaly pouze se slaninou, smetanou a vejci, sýr se připojil až později. Ještě větší změny ale prodělalo těsto, které tvoří základ koláče: nejdřív bylo chlebové, až postupem času se začalo používat tenké křehké anebo listové.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
první měsíc jen za 1 Kč

Roční

490
890 Kč
Předplatit
+ 6 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

1 690
Předplatit
+ 5 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!