Zhruba 12–16 hodin před pečením si připravíme rozkvas: do mísy dáme kvas, žitnou mouku a vodu, promícháme, aby se suroviny spojily, zakryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout. Takto připravený žitný kvas (nejprve si z něj kousek odebereme a schováme na příště) smícháme se zbytkem surovin a v robotu
nebo pomocí vařečky vypracujeme těsto.
KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Vyklopíme ho na pomoučený vál či pracovní desku a ještě chvíli hněteme. Pak vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme ošatku: rovnoměrně ji posypeme chlebovou moukou, popř. trochou krupice.
KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Domácí slané pečivo
KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Vykynuté těsto na vále několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Opatrně jej vložíme do ošatky (svárem nahoru), poprášíme moukou, vložíme do sáčku a necháme další 2–3 hodiny kynout.