Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Upečte si podzimní koláč plný čokolády a ořechů

Jídlo

  5:02
Jednoduchý a dobrý. Základní recept na zamilovaný koláč kombinující chuť čokolády s vlašskými ořechy si přivezli lahovičtí cukráři z jednoho ze svých společných výletů do Francie, kam jezdívají pro inspiraci. A doma, v ruční pekárně v Lahovicích, ho pak s šéfcukrářem Jaroslavem Bézou postupně vybrousili k dokonalosti.

Zamilovaný čokoládový koláč foto: Petite France

Zamilovaný koláč

Těsto na korpus
(pečeme ve formě o průměru 27 cm)

  • 225 g hladké mouky
  • 75 g cukr moučka
  • 1 vejce
  • 3 g vanilkového cukru
  • 150 g másla
Zamilovaný čokoládový koláč

Náplň do korpusu:

  • 300 g vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 250 g hořské čokolády
  • 250 ml smetany
  • 200 g hrozinek

Necháme povolit máslo, přidáme vanilkový a moučkový cukr, do směsi rozklepneme vejce, promícháme a přisypeme postupně mouku. Těsto zpracujeme rukama a dáme na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice. Hmotu natlačíme do vymazané formy (okraje můžeme mírně zvednout, aby pak náplň dobře držela uvnitř) a pečeme asi 25 minut v troubě nastavené na 190-200 stupňů.

Mezitím připravíme náplň: v rendlíku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme opět dobře rozpustit. Poté přidáme hořkou čokoládu (nejlépe 60 %) a vše opět pomalu rozpustíme, nalijeme smetanu a nakonec vsypeme hrozinky a nasekané vlašské ořechy. Dobře promíchanou směs vlijeme do vychladlého korpusu a celý koláč dáme ztuhnout do chladničky. Rozkrájíme a servírujeme.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!