Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sezóna zvěřiny je tu. Zkuste srnčí kýtu se šípkovou omáčkou a brusinkami

Jídlo

  6:57
Zvěřinu většinou spojujeme s podzimem, obdobím honů, zdlouhavou přípravou a ještě delším vařením. Šéfkuchař Petr Patočka z Restaurantu Hradčany přináší recept na špikovanou srnčí kýtu se šípkovou omáčkou. Nechte se inspirovat.

Srnčí kýta se šípkovou omáčkou, brusinkami a karlovarským knedlíkem foto: Restaurant Hradčany

Žemlové knedlíky - karlovarské

  • 350 g toustového chleba nebo bílého pečiva
  • 50 g hrubé mouky
  • 3 vejce (oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh)
  • 0,5 dkg soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • hrst petržele

Postup: Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zprudka opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Z bílků si připravíme sníh. Mléko, žloutky, sekanou petržel, sůl a muškátový oříšek dobře smícháme. Touto směsí zalejeme vychladlou housku, promícháme a necháme chvilku směs vsáknout do housky, pak lehce vmícháme sníh, rychle zarolujeme a dáme vařit, aby sníh nespadl a knedlíky nebyly sražené.

Srnčí kýta se šípkovou omáčkou, brusinkami a karlovarským knedlíkem

Nyní si můžeme vybrat z více způsobů vaření:

  • Navlhčíme vyprané utěrky a lehce potřeme olejem, rozprostřeme směs do tvaru knedlíku, zarolujeme, po stranách svážeme provázkem a dáme vařit na páru po dobu 20 minut. Poté vyndáme, rozbalíme a necháme trochu zchladnout. Potřeme rozpuštěným sádlem, knedlíky tak neokorají a dobře se i skladují.
  • Postupujeme stejně jako u bodu 1, jen s tím rozdílem, že použijeme potravinářskou fólii. Před vařením v páře jen fólii propíchneme špejlí.
  • Postupujeme stejně jako u bodu 2, jen s tím rozdílem, že se vaří ve vodě a propichují se cca po 5 minutách vaření.

Špikované maso a šípková omáčka

  • 600g srnčí kýty
  • 100 špeku (slaniny)
  • olej
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 50 g cibule
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 70 g šípkové zavařeniny
  • 1 menší citrón
  • 20 g hladké mouky
  • 30 g cukru
  • špetka soli
  • 2 g divokého koření
  • lžička octu
  • 2 polévkové lžíce červeného vína
  • 30 g slaniny

Postup: Na tuku orestujeme našpikované a okořeněné srnčí maso, pak ho vyjmeme a orestujeme ve stejném hrnci na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, ideálně dozlatova. Pak přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, cukr, divoké koření a restujeme také dozlatova. Vše zastříkneme octem, přidáme kolečka citrónu bez kůry, maso, rajčatový protlak, víno a zalijeme trochou vody, lehce osolíme a opepříme. Dusíme zhruba hodinku a podle potřeby doléváme vodou. Maso vyndáme až je měkké.

Mezi tím si připravíme zásmažku a přidáme k základu, cca 10 minut provaříme. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, přidáme polovinu dávky šípkové zavařeniny a dochutíme podle chuti, citrónovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Podáváme s brusinkami a můžeme dát i šlehačku, jako u klasické svíčkové.

Autor: