Žemlové knedlíky - karlovarské
- 350 g toustového chleba nebo bílého pečiva
- 50 g hrubé mouky
- 3 vejce (oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh)
- 0,5 dkg soli
- špetka muškátového oříšku
- 3 dcl mléka
- hrst petržele
Postup: Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zprudka opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Z bílků si připravíme sníh. Mléko, žloutky, sekanou petržel, sůl a muškátový oříšek dobře smícháme. Touto směsí zalejeme vychladlou housku, promícháme a necháme chvilku směs vsáknout do housky, pak lehce vmícháme sníh, rychle zarolujeme a dáme vařit, aby sníh nespadl a knedlíky nebyly sražené.
Nyní si můžeme vybrat z více způsobů vaření:
- Navlhčíme vyprané utěrky a lehce potřeme olejem, rozprostřeme směs do tvaru knedlíku, zarolujeme, po stranách svážeme provázkem a dáme vařit na páru po dobu 20 minut. Poté vyndáme, rozbalíme a necháme trochu zchladnout. Potřeme rozpuštěným sádlem, knedlíky tak neokorají a dobře se i skladují.
- Postupujeme stejně jako u bodu 1, jen s tím rozdílem, že použijeme potravinářskou fólii. Před vařením v páře jen fólii propíchneme špejlí.
- Postupujeme stejně jako u bodu 2, jen s tím rozdílem, že se vaří ve vodě a propichují se cca po 5 minutách vaření.
Špikované maso a šípková omáčka
- 600g srnčí kýty
- 100 špeku (slaniny)
- olej
- 150 g kořenové zeleniny
- 50 g cibule
- 30 g rajčatového protlaku
- 70 g šípkové zavařeniny
- 1 menší citrón
- 20 g hladké mouky
- 30 g cukru
- špetka soli
- 2 g divokého koření
- lžička octu
- 2 polévkové lžíce červeného vína
- 30 g slaniny
Postup: Na tuku orestujeme našpikované a okořeněné srnčí maso, pak ho vyjmeme a orestujeme ve stejném hrnci na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, ideálně dozlatova. Pak přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, cukr, divoké koření a restujeme také dozlatova. Vše zastříkneme octem, přidáme kolečka citrónu bez kůry, maso, rajčatový protlak, víno a zalijeme trochou vody, lehce osolíme a opepříme. Dusíme zhruba hodinku a podle potřeby doléváme vodou. Maso vyndáme až je měkké.
Mezi tím si připravíme zásmažku a přidáme k základu, cca 10 minut provaříme. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, přidáme polovinu dávky šípkové zavařeniny a dochutíme podle chuti, citrónovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Podáváme s brusinkami a můžeme dát i šlehačku, jako u klasické svíčkové.