Výzkumníci od roku 1995 sledovali zdravotní stav více než půl milionu mužů a žen ve věku mezi 50 a 71 roky. Účastníci výzkumu na počátku vyplnili dotazník, v němž popsali své stravovací návyky. Od počátku studie zemřelo celkem 47 976 sledovaných mužů a 23 276 žen. Osoby spadající do pětiny s nejvyšší spotřebou červeného masa umíraly znatelně častěji než lidé z dolní pětiny. Pro bílé maso, tedy hlavně kuřecí a krůtí, platí pravý opak.
„Jedenácti procentům ze všech úmrtí mužů a šestnácti procentům v případě žen se mohlo předejít, pokud by lidé snížili spotřebu na úroveň, kterou udávala pětina nejmenších jedlíků červeného masa,“ napsali vědci z týmu vedeného Rashmim Sinhou z amerického National Cancer Institute. Ještě podstatněji by ubylo úmrtí žen způsobených kardiovaskulárními onemocněními. Tam by pokles činil 21 procent.