Skořicoví medvědi
- 300 g mandlí
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 150 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 bílky
- špetka soli
- marmeláda
- amaretto (mandlový likér)
Mandle spařte vroucí vodou, oloupejte a rozemelte na jemno. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte ji s jednou lžičkou skořice a namletými mandlemi.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte 100 g cukru. Sníh spojte s mandlovo-čokoládovou směsí a vypracujte těsto. Nechte odležet v lednici.
Těsto vyválejte na asi 5 mm silný plát a formičkou vykrajujte medvědy. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut.
Zatímco se cukroví peče, utlučte v hmoždíři zbývající cukr a skořici. Polovinu ještě horkých medvědů potřete amarettem a posypte připraveným skořicovým cukrem. Po vychladnutí slepujte marmeládou.
TIP:
- Marmeládu můžete nahradit povidly, ve kterých rozmícháte několik kapek amaretta.
- Pokud pečete pro své ratolesti (děti medvědy milují), alkohol vynechte a cukroví potřete ve vodě rozmíchanou lžící třtinového cukru.
Cizrnové pralinky
- 1 plechovka cizrny
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce slunečnicového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka jedlé sody
- 300 g čokolády
- malé papírové košíčky
100 g čokolády nasekejte na malé kousky. Cizrnu slijte a rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte slunečnicové máslo, med, vanilkový extrakt, sodu a opět umixujte. Vmíchejte nasekanou čokoládu.
Ze vzniklé hmoty uválejte kuličky o průměru asi 2 cm. Pokud hmota příliš lepí, namočte si ruce do studené vody.
Ve vodní lázni rozpusťte zbylou čokoládu. Na dno košíčků nalijte trochu čokolády, vložte cizrnovou kuličku a opět zalijte čokoládou. Povrch můžete ozdobit slunečnicovými semínky. Uložte do chladu a nechte ztuhnout.
TIP:
- Slunečnicové máslo vyrobíte jednoduše doma: v mixéru rozemelte sáček semínek (můžete je předtím opražit na pánvi) a přilévejte kvalitní olej, dokud nevznikne natíratelná hmota. Slunečnicová semínka můžete nahradit oloupanými mandlemi či jinými ořechy. Toto zdravé máslo můžete použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů, vynikající je například s falafelem. V chladu vydrží týdny.
- Pokud toužíte po sladší chuti, použijte kromě hořké i mléčnou čokoládu.
- Nálev z cizrny si můžete schovat a upéct z něj jednoduché pusinky. Stačí ho vyšlehat do pevna (chce to jen trochu trpělivosti, po přibližně 5 minutách už by se měl začít tvořit sníh konzistence vyšlehaných bílků) a smíchat s asi 150 g třtinového cukru a semínky z jednoho vanilkového lusku. Cukrářským sáčkem tvarujte na pečícím papírem vyložený plech malé pusinky a v troubě vyhřáté na 100 °C hodinu sušte. Nechte vychladnout a teprve poté odlepujte od papíru. Můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Kokosové kuličky
- 1 plechovka kokosového mléka
- 150 g kokosu
- 3 lžíce medu
- 20 oloupaných mandlí
- 50 g třtinového cukru
Plechovku s kokosovým mlékem nechte přes noc lednici, aby ztuhlo (v časové tísni si můžete pomoci mrazničkou).
Tuhou část mléka dejte do mísy a vyšlehejte, aby povolilo. Smíchejte s medem a 130 g kokosu.
Vzniklou hmotou obalujte oloupané mandle a tvarujte kuličky. Ty pak obalte v cukru.
Medové karamely
- 200 g třtinového cukru
- 80 g ořechů
- 100 ml medu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 lžíce másla
Vyšší hranatou formu vyložte pečícím papírem a vymažte olejem (nejlépe kokosovým).
Ořechy upražte na pánvi, nechte vychladnout a nasekejte na malé kousky.
Místo cukru agávový sirup. Vyzkoušejte letos raw cukroví |
V hrnci s tlustým dnem smíchejte smetanu a mléko a za stálého míchání ve směsi rozpusťte med, cukr, sůl a máslo. Dále míchejte a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí, ztlumte plamen a vařte tři minuty. Odkryjte a na mírném plameni nechte pomaličku probublávat, dokud karamel nezhnědne. Nemíchejte.
Do směsi přidejte nasekané ořechy a hotový karamel přelijte do formy. Při pokojové teplotě nechte vychladnout (trvá to přibližně dvě hodiny).
Karamelový plát vyklopte z formy a nožem, který jste předtím potřeli olejem, nakrájejte na kostky. Ty můžete jednotlivě zabalit do celofánu jako bonbóny, nebo je uskladnit na plátech pečicího papíru (zabrání slepení).
Vanilkové rohlíčky
- 200 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 280 g pohankové mouky
- 120 g oloupaných ořechů nebo mandlí
Máslo nechte změknout. Oloupané ořechy namelte na jemno.
Mouku smíchejte se 100 g cukru, semínky z vanilkového lusku a rozemletými ořechy. Vypracujte nelepivé těsto a nechte odležet v chladu, nejlépe do druhého dne.
Z těsta tvarujte rohlíčky a v troubě vyhřáté na 150 °C pečte 10-15 minut (dokud nezrůžoví). V hmoždíři roztlučte zbylých 30 g cukru.
Horké rohlíčky obalujte v cukru a uložte na chladné a suché místo. Za dva týdny budou připravené na štědrovečerní stůl.