Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skořicoví medvědi či pralinky z cizrny. Vánoce si osladíte i bez lepku

Jídlo

  15:00
Zakázal vám lékař lepek a vy si nevíte rady s vánočním cukrovím? Nezoufejte. S následujícími recepty připravíte v bezlepkové variantě jak tradiční vanilkové rohlíčky, tak avantgardu v podobě zdravých - a překvapivě lahodných - cizrnových pralinek. A pokud zavřete alkohol ve spíži, skořicovými medvědy s čokoládou potěšíte i děti.

Bezlepkové cukroví. foto: Lidovky.cz

Skořicoví medvědi.

Skořicoví medvědi

  • 300 g mandlí
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • marmeláda
  • amaretto (mandlový likér)

Mandle spařte vroucí vodou, oloupejte a rozemelte na jemno. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte ji s jednou lžičkou skořice a namletými mandlemi.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte 100 g cukru. Sníh spojte s mandlovo-čokoládovou směsí a vypracujte těsto. Nechte odležet v lednici.

Těsto vyválejte na asi 5 mm silný plát a formičkou vykrajujte medvědy. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut.

Zatímco se cukroví peče, utlučte v hmoždíři zbývající cukr a skořici. Polovinu ještě horkých medvědů potřete amarettem a posypte připraveným skořicovým cukrem. Po vychladnutí slepujte marmeládou.

TIP:

  1. Marmeládu můžete nahradit povidly, ve kterých rozmícháte několik kapek amaretta.
  2. Pokud pečete pro své ratolesti (děti medvědy milují), alkohol vynechte a cukroví potřete ve vodě rozmíchanou lžící třtinového cukru.
Cizrnové pralinky.

Cizrnové pralinky

  • 1 plechovka cizrny
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce slunečnicového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka jedlé sody
  • 300 g čokolády
  • malé papírové košíčky

100 g čokolády nasekejte na malé kousky. Cizrnu slijte a rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte slunečnicové máslo, med, vanilkový extrakt, sodu a opět umixujte. Vmíchejte nasekanou čokoládu.

Ze vzniklé hmoty uválejte kuličky o průměru asi 2 cm. Pokud hmota příliš lepí, namočte si ruce do studené vody.

Ve vodní lázni rozpusťte zbylou čokoládu. Na dno košíčků nalijte trochu čokolády, vložte cizrnovou kuličku a opět zalijte čokoládou. Povrch můžete ozdobit slunečnicovými semínky. Uložte do chladu a nechte ztuhnout.

TIP:

  1. Slunečnicové máslo vyrobíte jednoduše doma: v mixéru rozemelte sáček semínek (můžete je předtím opražit na pánvi) a přilévejte kvalitní olej, dokud nevznikne natíratelná hmota. Slunečnicová semínka můžete nahradit oloupanými mandlemi či jinými ořechy. Toto zdravé máslo můžete použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů, vynikající je například s falafelem. V chladu vydrží týdny.
  2. Pokud toužíte po sladší chuti, použijte kromě hořké i mléčnou čokoládu.
  3. Nálev z cizrny si můžete schovat a upéct z něj jednoduché pusinky. Stačí ho vyšlehat do pevna (chce to jen trochu trpělivosti, po přibližně 5 minutách už by se měl začít tvořit sníh konzistence vyšlehaných bílků) a smíchat s asi 150 g třtinového cukru a semínky z jednoho vanilkového lusku. Cukrářským sáčkem tvarujte na pečícím papírem vyložený plech malé pusinky a v troubě vyhřáté na 100 °C hodinu sušte. Nechte vychladnout a teprve poté odlepujte od papíru. Můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Kokosové kuličky.

Kokosové kuličky

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 150 g kokosu
  • 3 lžíce medu
  • 20 oloupaných mandlí
  • 50 g třtinového cukru

Plechovku s kokosovým mlékem nechte přes noc lednici, aby ztuhlo (v časové tísni si můžete pomoci mrazničkou).

Tuhou část mléka dejte do mísy a vyšlehejte, aby povolilo. Smíchejte s medem a 130 g kokosu.

Vzniklou hmotou obalujte oloupané mandle a tvarujte kuličky. Ty pak obalte v cukru.

Karamelky.

Medové karamely

  • 200 g třtinového cukru
  • 80 g ořechů
  • 100 ml medu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla

Vyšší hranatou formu vyložte pečícím papírem a vymažte olejem (nejlépe kokosovým).

Ořechy upražte na pánvi, nechte vychladnout a nasekejte na malé kousky.

Místo cukru agávový sirup. Vyzkoušejte letos raw cukroví

V hrnci s tlustým dnem smíchejte smetanu a mléko a za stálého míchání ve směsi rozpusťte med, cukr, sůl a máslo. Dále míchejte a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí, ztlumte plamen a vařte tři minuty. Odkryjte a na mírném plameni nechte pomaličku probublávat, dokud karamel nezhnědne. Nemíchejte.

Do směsi přidejte nasekané ořechy a hotový karamel přelijte do formy. Při pokojové teplotě nechte vychladnout (trvá to přibližně dvě hodiny).

Karamelový plát vyklopte z formy a nožem, který jste předtím potřeli olejem, nakrájejte na kostky. Ty můžete jednotlivě zabalit do celofánu jako bonbóny, nebo je uskladnit na plátech pečicího papíru (zabrání slepení).

Vanilkové rohlíčky.

Vanilkové rohlíčky

  • 200 g másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 280 g pohankové mouky
  • 120 g oloupaných ořechů nebo mandlí

Máslo nechte změknout. Oloupané ořechy namelte na jemno.

Mouku smíchejte se 100 g cukru, semínky z vanilkového lusku a rozemletými ořechy. Vypracujte nelepivé těsto a nechte odležet v chladu, nejlépe do druhého dne.

Z těsta tvarujte rohlíčky a v troubě vyhřáté na 150 °C pečte 10-15 minut (dokud nezrůžoví). V hmoždíři roztlučte zbylých 30 g cukru.

Horké rohlíčky obalujte v cukru a uložte na chladné a suché místo. Za dva týdny budou připravené na štědrovečerní stůl.

Bezlepkové cukroví.
Skořicoví medvědi.
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...