Nejlepší je vsadit při přípravě na ingreidence, které mají právě sezonu a upéct ho třeba z rebarbory, jahod nebo na slano z rajčat. Vezměte prostě cokoli, co vám roste na zahrádce.
Vypěstování plodin, které bývaly hlavně ze zahrádky, ale dnes se vyrábějí průmyslově ve sklenících, totiž stojí hodně energií. Například na kilo rajčat se spotřebuje 214 litrů vody, na kilo jahod dokonce 347 litrů vody. Za tím vším je navíc spousta energie na vytápění skleníků, výrobu obalů a lidské práce. Je zkrátka rozumnější konzumovat potraviny sezónně – a jahody a rebarbora nám zrovna oznamují, že léto přichází.
Zachraň jídloSkupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny. |