Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Soutěžící někdy zapomínají, že u jídla jde především o chuť a ne o vzhled, říká porotce z MasterChefa

Jídlo

  6:08
PRAHA - Jak si vedou soutěžící druhé řady populární soutěže MasterChef Česko? Mají šanci se uchytit ve špičkové gastronomii? „Vynalézavost jim nechybí. To opravdu ne. Ale někdy je to spíše ke škodě. U jídla je na prvním místě chuť, a na to bohužel někdy zapomínají. Soustředí se spíše na vzhled a složení pokrmů,“ říká porotce soutěže a uznávaný šéfkuchař Marek Raditsch.

Marek Raditsch foto: Kampa Park

Lidovky.cz: Vidíte u soutěžících, kteří se hlásí do MasterChefa zlepšení?
Jisté zlepšení tam je, ale je to spíše tím, že měli možnost sledovat první řadu MasterChef Česko. Řekl bych, že tím získali více informací a reálnější představu o tom, co mohou očekávat. Nesmíme zapomínat, že jsou to amatérští kuchaři, kteří své úkoly plní pod tlakem a v časovém limitu. To je kolikrát i náročné pro profesionály. Jsou to nejlepší amatérští kuchaři České republiky a bylo smutné, pokud by tam zlepšení nebylo. A já měl kolikrát opravdu velkou radost z jejich předvedených výkonů.

Jak si poradit s vnitřnostmi? Inspirujte se recepty šéfkuchařů i soutěží MasterChef

Lidovky.cz: Jsou například ti letošní vynalézavější než soutěžící loni?
Vynalézavost jim nechybí. To opravdu ne. Ale někdy je to spíše ke škodě. U jídla je na prvním místě chuť, a na to bohužel někdy zapomínají. Soustředí se spíše na vzhled a složení pokrmů. Ale po většinu času se drží našich rad a pochopili, že díky tomu si mohou rozšířit své kulinářské obzory.

Lidovky.cz: Co u soutěžících nejvíce oceňujete?
Na prvním místě je to odvaha, s jakou se do boje o trůn českého MasterChefa pustili. Museli na čas opustit své rodiny, přátele i práci a vydat se na trnitou cestu, která je čeká. Projevila se jejich vášeň pro vaření a ukázali, že se nebojí překážek. Museli prokázat nejen, že umí vařit, ale dokázat také to, že mají týmového ducha, smysl pro detail i své strategické schopnosti při plnění úkolů.

Lidovky.cz: Těšil jste se na druhou řadu soutěže? Cítíte se před kamerami uvolněněji?
Musím říct, že ano. Být u toho, když nejlepší amatérští kuchaři bojují, každý den s překážkami a zdolávají pro ně nečekané výzvy je opravdu silný zážitek. Kamery již vůbec nevnímám, loňská zkušenost s natáčením mi v tomto směru velmi pomohla.

Lidovky.cz: Myslíte si, že soutěžící mají šanci se v gastronomii uchytit?
Určitě šanci mají, několik soutěžících z loňské řady je toho důkazem. Jen si musí uvědomit, že je to běh na dlouhou trať a obětovat je potřeba své vizi a snu věnovat hodně úsilí, času, chuti se neustále učit novým věcem a odhodlání. Práce kuchaře je krásná, tvořivá, ale na druhé straně velmi fyzicky a psychicky náročná. Všem soutěžícím přeji hodně úspěchů a zdaru na jejich cestě.

MAREK RADITSCH

Marek Raditsch zahájil svou úspěšnou kariéru v oboru již v roce 1992, kdy získal třetí místo na olympiádě mladých kulinářů v Německu. Odborné zkušenosti sbíral jako sous chef v mezinárodní restauraci Brasserie Mozart v Obecním domě. Poté povýšil na pozici šéfa kuchařů v restauraci Segafredo, v roce 1996 vedl kuchyni restaurace Barock a restaurace Pravda. Od roku 2000 je Raditsch executive chef celé skupiny Kampa Group a jeho tým sestává z více než padesáti kuchařů. Bohaté mezinárodní zkušenosti nasbíral při spolupráci se špičkovými talenty za zahraničí, mimo jiné v kodaňských restauracích Kong Hans Kaelder a Era Ora a v norských restauracích Feinschmecker a Bagatelle, které Michelin přisoudil hvězdičky dvě. Vařil mimo jiné pro světoznámé hosty, například norského krále Haralda a královnu Sonju, monackého prince Alberta a princeznu Caroline, manžele Clintonovy, Micka Jaggera při oslavě jeho šedesátin, Robbieho Williamse, Seana Conneryho, Bruce Willise, Brada Pitta, Angelinu Jolie a mnoho dalších.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...