Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Specialita šéfkuchaře: ocásek langustýny s čočkou beluga a houbami shiitake

Jídlo

  14:58
Máte chuť experimentovat a připravit si doma jídlo jako z luxusní restaurace? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře restaurace Kampa park a jednoho z porotců soutěže MasterChef Marka Raditsche.

Ocásek langustýny s čočkou beluga, houbami shiitake a maracujovou máslovou omáčkou foto: Kampa Park

Ocásek langustýny s čočkou beluga, houbami shiitake a maracujovou máslovou omáčkou

  • 4 ocásky langustýny
  • 1 kostka másla
  • stroužek česneku
  • snítka tymiánu
  • sůl, pepř
  • citron

Čočka belunga

  • 200g čočka beluga
  • 2 lžíce vyzrálého balsamica
  • lžíce másla
  • 3 dcl zeleninový vývar
  • sůl, pepř

Houby shiitake

  • 100g hub shiitake
  • snítka estragonu
  • lžíce másla
  • citron
  • 3 ks maracuji
  • 2 lžíce hnědý cukr
  • 150g máslo
  • modré hroznové víno

Ocásky langustýn vaříme 1 minutu ve vroucí vodě a pak zbavíme schránky. Máslo rozehřejeme, přidáme česnek, tymián a citrónovou šťávu. Ocásky pošírujeme v másle cca 4-5minut. Pak dochutíme solí a pepřem. Čočku krátce povaříme ve vývaru s balsamicem. Pak orestujeme na másle a přidáme sůl a pepř.

Z maracuji vyndáme dužinu a spolu s cukrem zredukujeme na hustý sirup. Pak postupně vmícháme kostky ztuhlého másla až se vytvoří hladká emulze.

Klobouky hub shiitake nakrájíme na kostičky, orestujeme na másle, přidáme nasekaný estragon a dochutíme solí. Podáváme s plátky hroznového vína.

Autor: