Základem každého dobrého dortu je samozřejmě – dobrý – korpus. Ty základní vycházejí z klasického piškotového těsta, ale možností, co jako tělo dortu použít, je mnohem víc. Obecně platí, že lehké krémy na bázi tvarohu, smetany anebo mascarpone si rozumí s podobně lehkými korpusy a naopak.
Seriál Pečení pro každého na každý denUŽ VYŠLO: 2. Jak na štrúdl a další záviny 8. Jak na linecké křehké těsto 11. Jak na kynuté koláče a buchty 13. Jak na slané koláče (quiche, pizza...) 14. Listové těsto (kremrole...) 15. Jak upéct chleba a jiné pečivo 16. Pečení „bez pečení“ (tiramisu...) 17. Jak se dělá dort potahovaný ZÍTRA SI PŘEČTETE: Jak na dort patrový a složitější tvary |
Ať už vyberete jakýkoli, pečením korpusu práce na dortu vždy začíná a právě kvůli němu je dobré rozvrhnout si jeho výrobu do dvou, případně více dnů. Ideální je péct korpus den předtím, než jej chceme plnit – nejenže tak získá dostatek času dokonale vychladnout, ale s mírně odleženým korpusem se taky lépe pracuje. A za tak krátký čas rozhodně neokorá ani neztvrdne.