S dnešními troubami, které umějí teplotu nastavit a pak držet na stupeň přesně, tahle pekařská poučka trochu ztrácí své kouzlo. Pravdou ale zůstává, že zdar listového těsta závisí jednak na jeho pečlivém vypracování, jednak právě na správné teplotě pečení. Ta přitom bývá – aspoň v porovnání s přípravou jiných moučníků – opravdu relativně vysoká: kremrole čili trubičky se pečou při 180 stupních, tenké plátky těsta na řezy při teplotě ještě o dvacet stupňů vyšší.
A s teplotou souvisí ještě jedna záludnost přípravy listového těsta: špatně se dělá v horkém létě, protože máslo se pod rukama rychle rozehřívá. Tím se listové těsto, především jeho tuková část, trochu blíží těstu křehkému, o němž na tomto místě už byla řeč.
Seriál Pečení pro každého na každý denUŽ VYŠLO: 2. Jak na štrúdl a další záviny 8. Jak na linecké křehké těsto 11. Jak na kynuté koláče a buchty 13. Jak na slané koláče (quiche, pizza...) 14. Listové těsto (kremrole...) ZÍTRA SI PŘEČTETE: Jak upéct chleba a jiné pečivo DALŠÍ CHYSTANÉ DÍLY:
|