Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Příprava listového těsta je výzva i pro zkušené pekařky. Jak na lahodné domácí kremrole?

Kremrole | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Podle starého pořekadla je na listové alias lístkové těsto potřeba nové máslo – a staré koště. To koště proto, aby dobře roztopilo troubu, která má být tak vyhřátá, aby do ní vložený papír v mžiku zežloutl.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

S dnešními troubami, které umějí teplotu nastavit a pak držet na stupeň přesně, tahle pekařská poučka trochu ztrácí své kouzlo. Pravdou ale zůstává, že zdar listového těsta závisí jednak na jeho pečlivém vypracování, jednak právě na správné teplotě pečení. Ta přitom bývá – aspoň v porovnání s přípravou jiných moučníků – opravdu relativně vysoká: kremrole čili trubičky se pečou při 180 stupních, tenké plátky těsta na řezy při teplotě ještě o dvacet stupňů vyšší.

A s teplotou souvisí ještě jedna záludnost přípravy listového těsta: špatně se dělá v horkém létě, protože máslo se pod rukama rychle rozehřívá. Tím se listové těsto, především jeho tuková část, trochu blíží těstu křehkému, o němž na tomto místě už byla řeč.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se