Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Anglie stojí nad propastí. Po bídném výkonu remízovala s Alžírskem 0:0

Sport

  20:10
PRAHA / KAPSKÉ MĚSTO - Fotbalová reprezentace Anglie nezvládla ani druhé kole bojů ve skupinové fázi mistrovství světa. Po remíze s USA zaváhala i v utkání s Alžírskem a překvapivě remízovala 0:0. O postupujících ze skupiny C do osmifinále se rozhodne až v posledních zápasech.

Rooney, Lampard foto: Reuters

Spekulace o tom, zda chybující gólman Green, jenž se výraznou měrou podepsal pod inkasovanou branku v utkání s USA, dostane znovu důvěru, jsou u konce. Mezi tři tyče se postavil devětatřicetiletý David James (více čtěte zde).

Podobný problém s brankáři řešil i trenér Alžírska Rabá Saadán a i on dal v dnešním zápase šanci muži, který odcestoval na šampionát jako dvojka. Příležitost místo Čaučího spadla do klína náhradníkovi Raísi M'bohliovi.

Čtěte také

Jakoby aktéři měření sil až příliš spoléhali na nejistotu hráčů s rukavicemi. Místo kombinací vedoucí do gólových šancí je totiž prověřovali jen dalekonosnými střelami z prostorů před pokutovým územím. A s nimi si oba ostře sledovaní gólmani po celých devadesát minut věděli rady.

A kdo očekával, že fotbalový trpaslík z Alžírska bude hrát jen druhé housle, musel uznat opak. Severoafričané se svou bojovností a nadšením technickým hvězdám z Premier League v mnoha směrech vyrovnali.

Největší šanci zápasu si ale přece jen vypracovali favorizovaní reprezentanti.

Hvězda dne

Milan Jovanovič (29, Slovinsko): Pod překvapivé vítězství Slovinska nad Německem se podepsalo hned několik faktorů, ovšem jedním z těch hlavních byla střelecká potence ofenzivního Milana Jovanoviče. Ten ještě v první půli potrestal vyloučení Kloseho a jedinou brankou rozhodl o vítězství svého týmu.

Odraženého míče se po centru ze strany zhostil Lampard a ze vzdálenosti penaltového puntíku vypálil, ale svou pohodu reflexivním zákrokem demonstroval M´bohli. Jeho sporadická ohrožení připravili Angličané v druhé půli už jen několikrát i z rohu.

Hře nejsledovanějšího celku mistrovství chyběla myšlenka, řád a nasazení. Na kouče Capella a jeho svěřence se snese ostrá kritika, neboť to, s čím italský lodivod za kormidlo reprezentace Albionu usedal, se mu v prvních dvou vystoupeních na mistrovství světa naplnit nepodařilo. Rooney, Gerrard, Lampard a spol. nepůsobí dojmem fungující mašiny válcující jendoho soupeře za druhým.

Zda si anglické individuality vybojují účast v osmifinále, tak ukáže překvapivě až poslední zápas programu skupiny C. V přímém souboji o postup si to rozdají se Slovinskem. V něm musí bezpodmínečně zvítězit. Trenéra Capella do té doby čeká ještě hodně práce...

Mistrovství světa ve fotbale

Anglie - Alžírsko 0:0

Rozhodčí: Irmatov - Iljasov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Carragher - Lasín. Diváci: 61.000.

Anglie: James - Johnson, Carragher, Terry, A. Cole - Lennon (63. Wright-Phillips), Gerrard, Lampard, Barry (84. Crouch) - Rooney, Heskey (74. Defoe). Trenér: Capello.

Alžírsko: Mbuhli - Búghirra, Hallíš, Jahjá, Belhadž - Matmúr, Budibúz (74. Abdún), Lasín, Zjaní (81. Džuidúra) - Kádir, Jibdá (89. Misbáh). Trenér: Saadán.