Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Anglie vyhrála a postupuje. Američany spasil gól z 91. minuty

Sport

  15:39aktualizováno  18:27
PRAHA - Ze skupiny C postupují týmy z Anglie a USA. Oba celky své poslední zápasy vyhrály 1:0, čímž si zařídily postup mezi elitní šestnáctku.

Anglie - Slovinsko (radost hráčů Anglie) foto: Reuters

Scénář základní skupiny C měl být jasný. Anglie se bez problémů měla dostat do vyřazovacích bojů a o druhé postupové místo se měli poprat zbylé tři země. Ale už od úvodních střetnutí se vše vyvíjelo jinak...

Anglie kvůli chybě brankáře Greena ztratila výhru nad USA a v zápase s Alžírskem nic nepředvedla, a tak si na konto připsala druhou remízu. Slovinci 1:0 porazili Alžírsko a v napínavém duelu se Spojenými státy brali bod za plichtu 2:2.

V sestavě Anglie došlo k několika změnám. Ve stoperské dvojici se spolu s Terrym objevil Upson, na kraji zálohy Milner a na hrotu útoku

Ohlasy Anglie-Slovinsko

"Výkon týmu byl výborný a já jsem velmi, velmi šťastný. Tento tým hrál společně, snažil se společně a bojoval společně," ocenil kouč Anglie Capello.

"Bylo to složité pro naše příznivce, protože nebyli spokojeni s našimi výkony. Na ostatních zápasech bylo vidět, že se tady hodně kvalitních týmů trápilo. Proto bylo důležité udržet týmový duch, a to se nám podařilo," dodal jediný střelec utkání Defoe.

vystřídal Heskeyho hráč Tottenhamu Defoe.

Albion od úvodních minut v zápase dominoval. Angličané drželi míč na kopačkách a postupným útokem se snažili prorazit obranný val slovinské defenzivy. Dirigentskou taktovku tentokrát za správný konec uchopili Gerrard spolu s Lampardem a jejich chytré přihrávky zásobovali jak Rooneyho, tak Defoea.

Oživení v sestavě přineslo ovoce už po dvaceti minutách hry. Po skvělém centru Milnera z pravé postranní čáry se se štěstím prosadil Defoe, jenž vstřelil teprve druhou branku Anglie na MS. Poté se Slovinci osmělili, ale na pevnou obranu Anglie v čele s devětatřicetiletým Jamesem do poločasu nevyzráli.

Anglie - Slovinsko (Jermain Defoe se raduje z gólu)

Angličané vlétli do druhého dějství jako uragán. Ihned po rozehrání se pustili do útoku a Slovinci mohli děkovat Handanovičovi, jenž je svými zákroky podržel. Po hodině hry se ve vápně dostal k míči Rooney, ale ještě více upozornil na střeleckou nemohoucnost, či smůlu. Kanonýr Manchesteru nastřelil pouze tyč.

V bílém dresu mohl vyrovnat skóre Novakovič, ale chvíli mu trvalo, než si míč zpracoval a zamířil, což využil Terry a balón mu odebral. Vývoj utkání si už Angličané pohlídali a žádné komplikace nepřipustili. Tato výhra je posunula na první místo skupiny C, a tudíž postup do další fáze MS.

Skupina C - MS ve fotbale

Slovinsko - Anglie 0:1 (0:1)

Branka: 23. Defoe. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Jokič, Birsa, Dedič - Johnson. Diváci: 36.893.

Slovinsko: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm (79. Matavž) - Ljubijankič (62. Dedič), Novakovič.
Trenér: Kek.

Anglie: James - Johnson, Upson, Terry, A. Cole - Gerrard, Lampard, Barry, Milner - Defoe (85. Heskey), Rooney (72. J. Cole). Trenér: Capello.


Hráči Alžírska vstoupili do střetnutí výborně. Obstřelovali Howardovu svatyni, a dokonce Djebbour nastřelil horní tyč. Američané úvodní

Ohlasy USA-Alžírsko

"Jsme hrdí na to, že jsme postoupili, navíc z prvního místa s pěti body. A nyní můžeme směle myslet na dalšího soupeře," řekl trenér USA Bradley.

"Chci pogratulovat týmu USA k postupu. V současné době máme dobrý tým, hlavně mladý s velkou budoucností. Můj tým si vypracoval řadu příležitostí, jen jsme je nedokázali proměnit. Pokud bychom byli soustředění v koncovce, mohli jsme vyhrát my," prohlásil trenér Alžírska Saadán.

tlak přečkali a vystrčili růžky také. Nejaktivnějším Američanem byl jako obvykle Landon Donovan. Střílel, bránil a režíroval americkou ofenzivu.

Ve dvacáté minutě se Američani dočkali branky. Gól Dempseyho rozhodčí ale neuznali kvůli postavení mimo hru. To se z opakovaného zápasu ukázalo jako chybné rozhodnutí, s nimiž mají hráči Spojených států na MS už zkušenosti. Chyba sudích je připravila o tři bodu z utkání proti Slovinsku.

Američané i po poločasové přestávce měli iniciativu na svých kopačkách, Afričané ale hrozili nebezpečnými brejky. V učebnicovém úniku se ocitl Matmour, zastavil ho však praporek asistenta rozhodčího.

Na druhé straně se mohl radovat Dempsey, ale nastřelil pouze tyč alžírské branky. Po něm neuspěli ani Buddle a Bradley a utkání se rýsovalo smírně, čímž by pro obě země šampionát skončil. To nepřipustila největší hvězda Spojených států Landon Donovan, když v 91. minutě vystřelil Američanům postup do osmifinále.

Skupina C - MS ve fotbale

USA - Alžírsko 1:0 (0:0)

Branka: 90.+1 Donovan. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Altidore, Beasley - Jibdá, Jahjá, Lasín. ČK: 90.+2 Jahjá. Diváci: 35.827.

USA: Howard - Cherundolo, DeMerit, Bocanegra, Bornstein - Donovan, M. Bradley, Edu (64. Buddle), Dempsey - Altidore, Gomez (46. Feilhaber, 80.Beasley). Trenér: B. Bradley.

Alžírsko: Mbuhli - Búghirra, Hallíš, Jahjá, Belhadž - Matmúr (86. Sajfí), Jibdá, Lasín, Zjaní (69. Džuidúra) - Kádir, Džibbúr (65. Ghizzal). Trenér: Saadán.