Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Argentina zlomila odpor Íránu až v nastavení, senzaci odmítl Messi

Sport

  19:54
BELO HORIZONTE - Fotbalisté Argentiny na světovém šampionátu vydřeli vítězství 1:0 nad Íránem. Jihoamerický favorit si po úvodním triumfu nad Bosnou a Hercegovinou připsal druhou výhru a s předstihem si zajistil postup ze základní skupiny F. Argentinu zachránil od blamáže s outsiderem gólem v první minutě nastavení Lionel Messi.

Lionel Messi slaví gól proti Íránu. foto: Reuters

Írán navzdory porážce stále ještě může pomýšlet na postup. Argentina doplnila již jisté osmifinalisty Nizozemsko, Chile, Kolumbii a Kostariku.

Argentinský trenér Alejandro Sabella podle očekávání od začátku zvolil ofenzivnější pojetí. Změna rozestavení na tři útočníky pomohla ke zlepšení v druhé půli úvodního utkání s Bosnou, proti Íránu to ale jihoamerickému gigantovi vůbec nešlo.

Po Brazílii druhý největší favorit turnaje pokračoval ve vlažném výkonu z prvního zápasu. Sice držel míč tři čtvrtiny času, postrádal ale pohyb a kombinace byly zdlouhavé a průhledné.

Dlouho měli fanoušci Argentiny při zápase s Íránem z výkonu svého týmu smíšené pocity...

Brankář Haghíghí musel v první půli jen dvakrát vážněji zasahovat, proti Higuaínovi i Agüerovi si poradil. Pak zahrozili Argentinci už jen dvakrát ze vzduchu, Roja i Garay ale hlavou minuli.

Íránce jako by povzbudilo, že na den přesně před šestnácti lety dosáhli proti USA na své jediné vítězství na světových šampionátech v historii. Působili bojovnějším dojmem než soupeř a ve 42. minutě mohli jít to vedení, kdyby Hosejní po rohu nemířil těsně nad.

Argentina se nezlepšila ani po přestávce a Írán vycítil, že by mohl dosáhnout na šokující výsledek. Ghúčanedžhád využil nedůrazu v soupeřově obraně a brankář Romero musel na zem.

Po hodině se pokusil tápajícího favorita, který je na žebříčku FIFA o 38 míst výš než Írán, spasit hvězdný Messi, po individuální akci ale mířil vedle. V 68. minutě mohli Argentinci děkovat Romerovi, že neprohrávali. Dadžagá mířil hlavičkou pod břevno, ale gólman míč vyškrábl na roh.

Argentina na MS vyhrála všechny tři předchozí souboje s asijskými týmy, s dobře bránícím Íránem ale málem o tuto sérii přišla. Po dvojím střídání a příchodu čerstvých Lavezziho a Palacia sice Jihoameričané zvýšili tlak, ale v 87. minutě mohl nejprve rozhodnout z brejku Ghúčanedžhád, který napálil argentinského gólmana.

Když už se zdálo, že se zrodí největší překvapení turnaje, uvolnil se za vápnem Messi a střelou k tyči rozhodl. Navázal tak na svůj vítězný gól z úvodního duelu s Bosnou, trefil se poosmé za posledních sedm reprezentačních startů.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina F:

  • Argentina - Írán 1:0 (0:0)

Branka: 90.+1 Messi. Rozhodčí: Mazič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.). ŽK: Nekúnam, Šodžáí (oba Ír.). Diváci: 57.698.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...