Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bank a medaile? Moc na to nemyslím, říká. Poslední trénink ale vyhrál

Sport

  13:44
ROZA CHUTOR (Od našeho zpravodaje) - Sjezdař Ondřej Bank se na kavkazských svazích rozjíždí do skvělé formy. Medaile z páteční superkombinace, sjezdařsko-slalomového dvojboje, to je teď jeho tajný cíl. Dopingem sebevědomí se napumpoval v posledním tréninku sjezdu - Američané Miller i Ligety, nebo Švýcar Janka, všichni skončili za ním. Bank byl nejrychlejší.

Ondřej Bank při tréninku v Soči. foto: ČTK/AP

"Moc na to nemyslím," odmítá úvahy o cenných kovech. "Blíž jsem asi byl ve Vancouveru, tam jsem na to měl, zato tady je nás na medaili hrozně moc. Jsem schopen na ni dosáhnout, ale musí se všechno sejít. Soustředím se na to, abych dal co nejlepší jízdu ve sjezdu, a pak ve slalomu."

Ve Whistleru před čtyřmi lety skončil Bank v této disciplíně sedmý, předtím v turínské kombinaci šestý, před třemi lety byl zase pátý na mistrovství světa v Ga-Pa. Teď chce a musí jet na riziko. "Protože je to jeho poslední olympiáda," připomíná Bankův trenér a bratr Tomáš. "Asi by byla škoda to nezkusit. Cítí se dobře a zdá se, že fyzicky formu má. Pokud neudělá nějakou blbou chybu..."

Bank dojel dvacátý v nedělním sjezdu speciál a ještě před samotným kombinačním závodem si chtěl vyzkoušet jízdu v totálním nasazení, naplno. O šest setin ujel Italovi Parisovi, Miller, obhájce zlata z Vancouveru, ztratil 17 setin.

"Jasně, povzbuzení," říkal Tomáš Bank. "Ale hlavně je vidět, že si Ondra začíná věřit, že ví co má dělat. A když si závodník nahoře na kopci věří, je to

Tak jak jsem dopadl? Reakce Ondřeje Banka v cíli.

Na sebedůvěře 33letému sjezdaři přidává i fakt, že kombinační sjezd se od speciálu liší, je zhruba o deset sekund kratší a hlavně vynechává horní pasáž, která mu dělala potíže. "Tam nahoře fakt jel hodně blbě," připomněl trenér. "Naštěstí říznou zrovna bránu, která Ondrovi vůbec nešla, tam ztratil šest desetin."

"Bez ní mi to sedí," uznal Bank a jeho bratr po výkonu v posledním tréninku dodal: "Uklidní ho to, nervozita už byla cítit."

Ztráta po sjezdu bude zásadní, stejně klíčový však bude druhá etapa závodu - slalom. "A ten je těžký, strašně těžký, navíc je měkko," varoval trenér. Slalom od nedělního olympijského entré trénovali každý den. "Moc Ondrovi nešel, tak uvidíme, jak se vyspí," brzdil Tomáš Bank.

Podle toho a vývoje závodu po sjezdové části budou Bankové vymýšlet taktiku. I když... Vzpomínky na Ga-Pa mají pořád v paměti. Tam se Bank natahoval po medaili, po sjezdu byl pátý a věřil: Stačí se sklouznout dolů a zacinká to. Ve slalomu jel pak opatrně a skončil... Pátý. "Nevyplatilo se nám to," vzpomněl Tomáš Bank.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!