Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Brazilci ve velice emotivním zápase zdolali Pobřeží slonoviny 3:1

Sport

  21:33
PRAHA/JOHANNESBURG - Šlágr mezi Brazílií a Pobřeží slonoviny nabídla už v první fáze MS ve skupině smrti. Zápas ovlivnily chyby rozhodčích i emoce aktérů. Brazilci si vytvořili tříbrankový náskok, na který "Sloni" odpověděli pouze jedním gólem. Utkání nedohrál hvězdný Kaká, neboť se po dvou žlutých kartách musel pakovat do sprch.

Radost Brazilců. foto: Reuters

Brazilci zahájili světový šampionát proti jednomu z outsiderů. V prvním utkání je čekala podceňovaná KLDR, měl to být jasný

OHLASY

"Fabiana je těžké hlídat, zvlášť když ještě může používat ruce. Změnilo to všechno, když to bylo 0:2. Pak jsem inkasovali ještě jednou, a i když jsme na to zareagovali dobře a zlepšili se, nakonec to nestačilo. Škoda, že jsme nedali víc než jednu branku. Bohužel jsme nebyli tak silní," smutnil kouč Pobřeží slonoviny Eriksson.

"Dlouho se mi v reprezentaci nepovedlo skŕovat, o to víc jsem rád, že to dnes klaplo. Že jsem dal branky dvě, je ještě příjemnější," řekl po utkání kanonýr Brazílie Luís Fabiano.

scénář. Asiaté ale předvedli sympatický a kompaktní výkon, ale na body to nestačilo. "Kanárci" díky dvěma gólům ve druhé půli si zajistili dostatečný náskok, který hráči KLDR dokázali pouze snížit.

To "Sloni" měli vstup do turnaje o poznání těžší. Duel s Portugalskem moc fotbalové krásy nepřinesl i díky tomu, že největší hvězda afrického celku Didier Drogba zápas zahájil jako střídající hráč. Ale ani po jeho příchodu se obraz hry nezměnil, a tak si obě družstva připsala po bodu za bezbrankovou remízu.

Ve stejném duchu se nesl i šlágr mezi Brazílií a Pobřeží slonoviny. Hráči moc neriskovali a i v sebemenším pressu hráli na jistotu. Jistou křeč dokumentoval i přímý kop Didera Drogby, z něhož ohrozil tak možná diváky ve třicáté řadě na stadionu Soccer City.

Luís Fabiano dává gól.

Fanoušci tak byli šťastní i za náhodnou akci, která skončila gólem. Poněkud kostrbatý postup vpřed zakončil Kaká přihrávkou za obranu na nabíhajícího Luíse Fabiana, jenž z velkého úhlu vymetl horní růžek Barryho svatyně.

O pár minut později zatrnulo trenérovi Pobřeží slonoviny Svenu Göranu Erikssonovi podruhé, ale z jiného důvodu. Po jednom ze soubojů zůstal ležet na trávníku nejlepší střelec Premier League Didier Drogba. Naštěstí pro Afričany se po chvíli zvedl a v utkání pokračoval.

Na konci první půle mohli "Sloni" vyrovnat, ale scházelo jim štěstí. Po centru Demela se v pokutovém území ocitl Dindane, jenž trefil pouze obránce stojícího před sebou.

Luís Fabiano dává gól.

I po přestávce pokračovala One man show, jejíž režisérem se stal nejlepší střelec v brazilské kvalifikaci Luís Fabiano. Pohlednou akcí,

HVĚZDA DNE PODLE LN

Doslova senzační je výsledek Itálie - Nový Zéland 1:1. Úřadující mistři světa nedokázali najít recept na novozélandskou obranu v čele s brankářem Markem Pastonem. Ten jejich střely z dálky lapil do své náruče, nebo míče vyrážel do bezpečné vzdálenosti. Předvedl se především při střele Camoranesiho a Montoliva, inkasoval pouze z velice přísně nařízené penalty. Vzhledem k tomu, že se tento chasník stal brankářem číslo jedna díky tomu, že bývalá jednička dostala před MS disciplinární trest, tak klobouk dolů před jeho výkony. To on bude noční můrou pro Slováky, ale i pro italské superhvězdy. A především díky němu hrají hráči z Oceánie do posledního kola o postup mezi nejlepších šestnáct týmů.

ve které se pomocí rukou zbavil třech svých strážců, zvýšil na 2:0. Vzápětí mohl po centru Demela snížit Drogba, ale jeho hlavičkový pokus šel na špatné straně tyče.

To po hodině hry byl Elano úspěšnější, když využil skvělou práci Kaká u postranní čáry a střelou bezpřípravy vytvořil "Kanárkům" tříbrankový náskok. Čtyři minuty po své gólové radosti už Elano ležel na trávníku s bolestivou grimasou po faulu Tiotého a musel se nechat vystřídat. Tříbrankový deficit zřejmě hráči "sloní" reprezentace nemohli vstřebat a začali likvidačně faulovat své soky. Zákrok na Elana už byl s úmyslem zranit a podobně si vedl i Keita v souboji s Bastosem. VÍCE O LIKVIDAČNÍCH FAULECH - ZDE

Jediný, kdo z hráčů afrického původu předvedl něco z fotbalové dílny byl opět a zase Didier Drogba. Po skvělém centru si naběhl za brazilskou obranu a nechytatelnou hlavičkou vykřesal "Slonům" naději.

Poté se zápas moc fotbalu nepodobal. Faul střídal faul a emoce byly znatelné. Nervy na uzdě neudržel ani hvězdný Kaká a za druhou žlutou dostal i kartu červenou, tudíž stop do dalšího zápasu. Brazilci se díky této výhře vyhoupli do čela skupiny a se šestibodovým kontem mají jistý postup do osmifinále. "Sloni" budou muset porazit KLDR a doufat v lepší skóre než Portugalsko. 

Brazílie - Pobřeží slonoviny 3:1 (1:0)

Branky: 25. a 50. Luís Fabiano, 62. Elano - 79. Drogba. Rozhodčí: Lannoy - Dansault, Ugo (všichni Fr.). ŽK: Kaká - Tiéné, Keita, Tioté. ČK: 88. Kaká. Diváci: 84.455.

Brazílie: Júlio Cesar - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos - Gilberto Silva - Elano (67. Alvés), Kaká, Felipe Melo - Robinho (90. Ramires), Luís Fabiano.
Trenér: Dunga.

Pobřeží slonoviny: Barry - Demel, K. Touré, Zokora, Tiéné - Dindane (55. Gervinho), Eboué (72. Romaric), Y. Touré, Tioté, Kalou (68. Keita) - Drogba.
Trenér: Eriksson.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!