Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Casillas: Čeká nás nejdůležitější zápas španělské historie

Sport

  7:00
DURBAN - Brankář Iker Casillas považuje středeční semifinále světového šampionátu proti Německu za nejdůležitější zápas v historii španělského fotbalu. Staví ho výš než předloňské finále Eura, v němž jeho tým porazil stejného soupeře 1:0 a získal titul mistrů Evropy.

Španělsko - Paraguay (Casillas chytá penaltu). foto: Reuters

Podle Casillase považují fanoušci ve Španělsku triumf na předloňském šampionátu za historii a očekávají od týmu ještě víc. "Lidé nám neříkají, jak dobří jsme byli na Euru 2008. Lidé nám říkají, že musíme vyhrát mistrovství světa. Lidé chtějí titul světových šampionů," prohlásil španělský kapitán.

Jeho celek bude ve středu bojovat o premiérový postup do finále mistrovství světa. Dosavadním španělským maximem je čtvrté místo ze šampionátu v roce 1950, kdy se však místo vyřazovací fáze hrála finálové skupina. "Víme, že nadcházející zápas s Německem bude tím nejdůležitějším v naší historii. Dokonce ještě důležitější než finále Eura v roce 2008 v Rakousku," uvedl Casillas. "Nepřijeli jsme sem pro čtvrté místo, přijeli jsme pro vítěznou trofej," dodal.

Čtěte také

Casillase překvapilo, že turnaj už před medailovými boji opustili hvězdní kanonýři Portugalec Cristiano Ronaldo a Argentinec Lionel Messi, s nimiž se potkává ve španělské lize. "Ukazuje to, že národní tým není jen o jednom hráči. Hráč vám může vyhrát turnaj, jako to dokázal v roce 1986 Diego Maradona s Argentinou, ale dnes vše stále víc a víc závisí na týmu. Hráč může mít skvělou formu, ale nakonec všechno stejně záleží na týmu," dodal Casillas.

Autor: