Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Češi bez medaile. Ronaldo poslal Bílkův tým domů

Sport

  19:33aktualizováno  23:11
VARŠAVA/PRAHA - Čeští fotbalisté se s mistrovstvím Evropy loučí ve čtvrtfinále po porážce 0:1 s Portugalskem. Favoritovi zápasu zajistil postup mezi nejlepší čtyři mužstva turnaje gólem v 79. minutě hvězdný útočník Cristiano Ronaldo. Odmítl tak opakování scénáře z roku 1996, kdy Češi přes Portugalce na Euru v Anglii prošli dál.

Česko - Portugalsko (Ronaldo) foto: Reuters

Týmu kouče Michala Bílka se rozplynul sen o medaili, Portugalci si ve středu zahrají semifinále v Doněcku se Španělskem, nebo Francií.

VÍCE O EURU 2012

Čeští reprezentanti po postupu z prvního místa základní skupiny Portugalcům hned ukázali, jak rychle roste jejich sebevědomí. Znovu se museli obejít bez zraněného kapitána Rosického, ale jeho nástupce a debutant na turnaji Darida rychle vstřebal hutnou atmosféru zápasu a dobrou kombinací pomohl k odvážnému nástupu českého týmu. "Daridu jsme nasadili, protože jsme chtěli vycházet z defenzivnějšího bloku a on má lépe zažitou defenzivu než Dan Kolář," uvedl trenér Bílek.

Anketa

Oznámkujte výkon Čechů na Euru

1 57
2 410
3 296
4 125
5 90

Portugalské legendy Eusébio s Figem se zadumaným výrazem v čestné lóži sledovali, jak jejich následovníci nemohou přejít přes dobře pracující český defenzivní blok. Hvězdný Cristiano Ronaldo už v osmé minutě nervozitu v táboře soupeře přiživil, když zuřil nad nepovedenou přihrávkou spoluhráče.

Češi, kteří v předchozím zápase nepovolili Polsku skórovat, lehce odvraceli dlouhé nákopy. V útoku zahrozili jako první, když na Daridův centr jen těsně nedosáhl Baroš.

Polští fanoušci na varšavském Národním stadionu spojili síly s českými a Bílkův tým si mohl užívat takřka domácí atmosféry. Po půlhodině Portugalci, kteří si na posledních čtyřech šampionátech pokaždé zahráli ve vyřazovacích bojích, začali mít převahu a do hlavní role se znovu pasoval Ronaldo.

Tahoun Realu Madrid dal Čechům branku už na minulém Euru a také dnes ukázal svoji extratřídu. Nůžkami nejprve mířil těsně vedle, v úplném závěru první půle napálil po obhození stopera Kadlece tyč a to samé zopakoval hned po přestávce. Na brankové konstrukci skončil i jeho trestný kop.

Portugalci vycítili šanci, ovládli střed pole a začali v hloubi české poloviny napadat soupeřovu rozehrávku. Střídající útočník Almeida dokonce hlavou skóroval, ale z ofsajdu. Brankář Čech výborně vytáhl Moutinhovu ránu. Po spolupráci s Ronaldem neuspěl ani Meireles, Čechův spoluhráč z Chelsea. Stoper Kadlec se blýskl znamenitým blokem proti střele Naniho.

Česko - Portugalsko (Ronaldo střílí branku)
Česko - Portugalsko (Ronaldo stříli první branku)

Ronaldova rozhodující branku z 79. minuty. Petr Čech se natahoval marně.

Přetížená obrana českého týmu se jedenáct minut před koncem už rozpadla. Moutinho se uvolnil na pravé straně a jeho přesný centr tvrdou hlavičkou o zem poslal za Čecha Ronaldo, který se v rozhodujícím momentu odpoutal od beka Gebre Selassieho. Na turnaji dal už třetí gól, v minulém zápase dvakrát udeřil proti Nizozemsku, a dotáhl se do čela tabulky kanonýrů.

Hvězda utkání

LN vybraly portugalského kapitána Cristiana Ronalda, který vystřelil rozhodující gól, navíc dvakrát trefil tyč české branky. V tipovací soutěži serveru Lidovky.cz Trenér na Euru tak dostane tři body navíc.

Zjevně unavený český tým už nenašel fyzické ani morální síly na případný zvrat. Češi poprvé v samostatné historii na Euru prohráli čtvrtfinálový duel. Náplastí pro ně může být, že postupem na šampionát a výsledky na něm vybojovali prémii dvanáct milionů eur (asi 306 milionů korun).

"Celkově jde účast ve čtvrtfinále hodnotit jako úspěch. Postup ze skupiny byl navíc zasloužený. Kluci ukázali sílu a charakter," řekl Bílek, který ocenil sílu autora dnešní rozhodující branky Ronalda. "Připravovali jsme se na něj, ale jak se dotkl balonu, tak byl hrozně nebezpečný. Je tak kvalitní, že i když jsme ho zdvojovali, dokázal si najít prostor," dodal.

Podle levého beka Davida Limberského postoupili Portugalci zaslouženě. "Byl to nejtěžší soupeř, s jakým jsme se tu potkali. První půle byla ještě vyrovnaná, ale v druhé byli Portugalci lepší a zasloužili si postoupit. Bez balonu ty síly rychle ubývají a na nás to bylo vidět," řekl Limberský.

Česko - Portugalsko 0:1

Branka: 79. Ronaldo. Rozhodčí: Webb - Mullarkey (oba Angl.), Van Roekel (Niz.). ŽK: Limberský - Veloso, Nani. Diváci: 55.590.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman (86. Pekhart), Plašil - Jiráček, Darida (61. Rezek), Pilař - Baroš. Trenér: Bílek.
Portugalsko: Patrício - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (88. Rolando), Veloso, Moutinho - Nani (84. Custódio), Postiga (40. Almeida), Ronaldo.

Autoři: ,