Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi se po gólové smršti Švédů zvedli, přesto začali olympiádu prohrou

Sport

  20:22
SOČI (Od našich zpravodajů) - To byl uragán. Po třech gólech Švédů střídal trenér Alois Hadamczik už v 21. minutě brankáře, když Jakuba Kováře nahradil Alexander Salák. Českým hokejistům to ale k výhře v zahajovacím utkání olympijského turnaje nestačilo a s neoblíbeným soupeřem prohráli 2:4. Národní tým díky gólům Marka Židlického a Jaromíra Jágra soupeře přibrzdil a odvrátil hrozbu debaklu, na obrat ze stavu 0:4 už se však nezmohl. Další zápas hrají Češi v pátek od 9:00 SEČ proti Lotyšsku.

Švédové slaví třetí gól v Kovářově síti foto: Reuters

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Podmanivě ozářený plášť haly Bolšoj přitahoval zraky kolemjdoucích. Ve tmě se aréna tvářila jako vesmírné těleso. Jenže čeští fanoušci si v ní ve středu večer připadali jako v domě hrůzy.

Jaromír Jágr slaví gól proti Švédsku

Švédové s úžasnou lehkostí školili soubor kouče Hadamczika. V čase 24:07 troufalý obránce Karlsson při Židlického vyloučení zvýšil na 0:4. Brankář Salák byl teprve tři minuty na ledě. Předchozími třemi góly byl potupen jeho kolega Kovář, jenž se ze své olympijské premiéry odporoučel na střídačku krátce po první pauze.

Toužebně vyhlížený start superprestižní akce se proměnil v černou můru. Vzepětí ve druhé půlce bitvy už jen trochu rozehnalo běsy, zmírnilo skóre a nabídlo naději do zbytku turnaje. Druhý zápas skupiny hrají Češi v pátek od 9.00 SEČ proti Lotyšsku.

Švýcaři zlomili odpor až v čase 59:52

Hokejisté Švýcarska vstoupili do olympijského turnaje v Soči těsnou výhrou nad Lotyšskem 1:0. Poražený finalista z posledního světového šampionátu v utkání základní skupiny C, v níž je také český tým, musel o tři body hodně bojovat. Lotyši drželi díky brankáři Edgarsi Masalskisovi dlouho bezbrankový stav, který zlomil až v čase 59:52 šťastným gólem Simon Moser. Čisté konto vychytal Jonas Hiller.

Kapitán Plekanec v úterý při rozhovoru s reportéry slyšel otázku: "Jak porazit Švédy?" Odvětil, že není radno je pouštět do vedení. A že mužstvo musí dbát na kázeň, nepouštět rivala do přesilovek. Jeho posádka však záhy "spolehlivě" porušila obě přikázání.

Po Eratově faulu u soupeřovy branky měli Švédové výhodu, kterou využil ranou od modré Karlsson, jemuž pomohl dokonalou clonou Alfredsson. Po chvíli Berglund na levém křídle hladce obešel Krajíčka a prudkou střelou prostřelil Kováře – 0:2.

Hadamczikovy tahy nevyšly

Češi byli bezradní. Jejich příznivci vyděšení. Do toho domácí většina na tribunách vyvolávala: "Rasíja, Rasíja!" a "Šájbu, šájbu!"

Hadamczikovy kontroverzní tahy nevycházely. Zkušeného Pavelce vůbec nezapsal do sestavy a Kovář v těžkém olympijském debutu působil nejistě. Evropská dvojice Barinka – Krajíček, kterou nominoval kvůli sehranosti a přivyklosti na evropské hřiště, sotva stíhala brzdit, nikoliv však zastavovat švédské dobyvatele.

Před drzounem Hudlerem dal přednost Eratovi, jehož podražení Švédové v 11. minutě hbitě potrestali. Veterán Nedvěd byl vyloučen dokonce dvakrát.

Česká střídačka v čele s kapitánem Tomášem Plekancem

Hanzal, jeden z nejlépe bránících centrů v NHL, trčel s Pavelcem v hledišti. Hadamczik místo něj postavil Novotného, jenž byl v 1. třetině u obou inkasovaných "kousků". Za stavu 0:4 jej kouč přikoval na střídačku a vyslal do boje Hemského.

Obrana, v odborných analýzách tak zpochybňovaná, velkoryse nechávala chasníky v modrých uniformách stínit před Kovářem i Salákem.

V oslabení působili Češi pasivně, v přesilovkách často chaoticky. Jaký to kontrast v porovnání s účelnou švédskou jednoduchostí: pas na modrou, rána, clona, gól.

Na druhou stranu reprezentace prokázala charakter a v paláci děsu se jen tak nepoddala. Snížila na po dvou výpadech po pravé straně, sotva mančaft s přezdívkou "Tre Kronor" polevil. Salák vyztužil vetchou sebedůvěru několika znamenitými zákroky. Legendární Jágr strhl ostatní svým zanícením. Vykoledoval si dva fauly, skóroval střelou jednoruč.

Vypadalo to skoro jako zázrak, nicméně Češi ve třetí části udělali z "popravy" drama: Hemský sám před Lundqvistem zbytečně nahrával Krejčímu, Kaberleho průnik s trochou štěstí zastavil Lundqvist. Na vítězství v Soči však slušná půlka zápasu nestačí.

Hokej - muži: Skupina C

Česko - Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, T. Kaberle) - 11. E. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog, N. Kronwall), 25. E. Karlsson (D. Sedin, Bäckström). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Southerland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 11.419.

Česko: Jakub Kovář (21. Salák) - Židlický, Z. Michálek, Rozsíval, T. Kaberle, Krajíček, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Voráček, Krejčí, Palát - Nedvěd, Eliáš, Erat - Frolík, Novotný (31. Hemský), M. Michálek. Trenér: Alois Hadamczik.

Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder - Steen, Zetterberg, Landeskog - Bäckström, L. Eriksson, D. Sedin - Berglund, Nyquist, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Silfverberg. Trenér: Pär Marts.

Lotyšsko - Švýcarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávka: 60. Moser (Streit). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Meier (USA) - Amell (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 5116.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs - Sprukts, Darzinš, M. Redlihs - Vasiljevs, Karsums, Daugavinš - Girgensons, Indrašis, Keninš - Štals, Cipulis, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Švýcarsko: Hiller - Streit, Diaz, Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher - Niederreiter, Plüss, Moser - Ambühl, Suri, Bieber - Wick, Romy, Brunner - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner. Trenér: Sean Simpson.

Čeští fanoušci dorazili do Soči podpořit hokejisty:

Podívejte se, jak fandili fanoušci v Olympijském parku na Letné, i když český tým zrovna prohrával:

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...