Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Češi se stěhují do "garáže". Duel se Slovenskem odehrají v hale Šajba

Sport

  10:47aktualizováno  13:32
PRAHA - Šajba znamená v ruštině gól. Čeští hokejisté doufají, že právě v aréně s tímto názvem budou střílet góly. V menší hale pro sedm tisíc diváků v Soči se totiž utkají o čtvrtfinále olympijského turnaje se Slovenskem. Ostře sledovaný zápas začne v úterý v 18 hodin.

Jaromír Jágr při zápase proti Švýcarsku foto: MAFRA - Michal Růžička

Rozpis utkání předkola play-off oficiálně potvrdil direktoriát Mezinárodní hokejové federace a vypadá následovně:

9.00 Slovinsko vs. Rakousko (Bolšoj)
13.30 Rusko vs. Norsko (Bolšoj)
18.00 Švýcarsko vs. Lotyšsko (Bolšoj)
18.00 Česko vs. Slovensko (Šajba)

Vítěz česko-slovenského derby zřejmě nastoupí o den později ve stejný čas a na stejném místě proti USA. Zde jsou (zatím neoficiální) středeční začátky čtvrtfinále:

9.00 Švédsko (1.) vs. vítěz Slovinsko/Rakousko (Bolšoj)
13.30 Finsko (4.) vs. vítěz Rusko/Norsko (Bolšoj)
18.00 Kanada (3.) vs. vítěz Švýcarsko/Lotyšsko (Bolšoj)
18.00 USA (2.) vs. vítěz Česko/Slovensko (Šajba)

Při debatách o rozpisu utkání měli pochopitelně hlavní slovo domácí Rusové, kteří si zamluvili odpolední čas. Všechny zápasy v základní skupině hráli Ovečkin a spol. od 16.30 místního času a chtějí tak pokračovat až k vysněnému zlatu. Nejméně atraktivní souboj mezi Slovinskem a Rakouskem osmifinálový program odstartuje.

A proč večer dostanou přednost v ledovém paláci Bolšoj před českým týmem Švýcaři? V tomto případě se přihlédlo k držitelům vysílacích práv.

Eliáš bude znovu chybět

Český tým trénoval takřka v kompletním složení. Chyběl pouze útočník Patrik Eliáš, který je stále nemocný a do utkání nenastoupí. Nové podmínky si hráči vyzkoušeli hned po týmu Slovenska. Mužstvo vedené českým koučem Vladimírem Vůjtkem však hrálo poslední zápas základní skupiny proti Rusku v neděli, proto v pondělí na ledě nebyl kompletní tým a trénink byl spíše lehčí.

Čeští hokejisté si menší halu v Soči vyzkoušejí už na pondělním tréninku, o den později vyzvou v "bratrovražedném" souboji Slováky s českým koučem Vladimírem Vůjtkem.

"To ale není problém. Hráči jsou na časté stěhování zvyklí. Tady je to navíc jen kousek," řekl pro ČTK asistent trenéra Josef Paleček na to, že obě haly stojí těsně vedle sebe. "Navíc to vypadá, že v Šajbě je o trochu lepší led, což by mohla být výhoda. Alespoň pro mě, já jsem na to docela háklivý," doplnil útočník Michael Frolík.

Češi se věnovali na ledě především nácviku přesilových her. Na turnaji využili jedinou z dvanácti a po Švýcarech (ještě neskórovali) jsou druzí nejhorší. Hadamczik proto změnil složení speciálních přesilovkových formací.

S Tomášem Plekancem, Jaromírem Jágrem a Markem Židlickým bude nově nastupovat Radko Gudas a Martin Hanzal; druhou pětici vytvoří Tomáš Kaberle, Jakub Voráček, David Krejčí, Aleš Hemský a Milan Michálek.

Na olympiádě se Česko a Slovensko utkaly dosud třikrát. Slováci při premiéře v roce 1994 schytali v Lillehammeru v souboji o páté místo debakl 1:7. V turínském čtvrtfinále před osmi lety Češi pod vedením trenéra Aloise Hadamczika vyhráli 3:1 a stejným výsledkem skončil i duel v základní skupině minulé olympiády ve Vancouveru.

V celkové bilanci federálních bitev Slovensko sice prohrává (13 - 7 - 36), ale v posledním velkém zápase zvítězili. V semifinále mistrovství světa před dvěma lety v Helsinkách díky dvěma gólům Miroslava Šatana vyhráli 3:1.

Autor: