Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Co hýbe světem fotbalu před MS: 169 cm. I tak bude Messi vyčnívat

Sport

  8:24
PRAHA - V chumlu atletických Nigérijců by se vzrůstově ztratil. Se svými 169 centimetry by spíš zapadl mezi vzrůstem malé asijské fotbalisty z Jižní Koreje. Přesto se od něj čeká, že ve skupině B převálcuje i pevnou řeckou obranu.

Leo Messi. foto: Reuters

Lionel Messi má na světovém šampionátu v Jihoafrické republice převyšovat všechny ostatní svým uměním, góly i tvůrčí genialitou. Právě na něj bude Argentina nejvíc spoléhat. "Ale nemám strach a necítím se pod tlakem," usmívá se útočník Barcelony. "Jsem v dobré kondici a na mistrovství světa pojedu s velkou motivací. Chci rodnou zemi potěšit svým výkonem."

SERIÁL LIDOVÝCH NOVIN PŘED MISTROVSTVÍM SVĚTA

Zítra v LIDOVÝCH NOVINÁCH: Anglie spoléhá ve skupině C na Wayna Rooneyho

Už mu není osmnáct jako na posledním mistrovství světa, kde jen z lavičky náhradníků sledoval čtvrtfinálové vyřazení Argentiny od domácího Německa. Letos je tu úplně jiný Messi. Hráč s desítkou na dresu, který s katalánským velkoklubem posbíral spoustu trofejí i individuálních cen.

Ten výčet je vzhledem k jeho věku neuvěřitelný - dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, čtyřnásobný mistr Španělska, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy 2009 a také král střelců ve španělské lize. Na šampionátu nebude pod drobnohledem fanoušků jen proto, že je považován za nejlepšího hráče současnosti.

Messi a Pelé.

Všechny zajímá, jak si povede v národním týmu, kde se mu zatím příliš nedařilo. "Doufám, že tohle bude moje mistrovství. Chci hrát za reprezentaci ve stejné formě jako v Barceloně a dovést ji k celkovému vítězství. Vím, že je to v mých silách," věří si Messi.
Rodákovi z Rosaria zatím hraje všechno do noty.

Argentina má relativně lehké soupeře ve skupině (Jižní Korea, Nigérie, Řecko) a kouč Diego Maradona chce sestavu i herní styl "modrobílých" vybrat tak, aby měl Messi co největší prostor k fotbalovému rozletu.

Cristiano Ronaldo a Leo Messi.

"Pokud budu muset změnit naši taktiku, aby mohl Leo hrát lépe, tak ji změním. Už není malý kluk a zaslouží si, aby měl nejlepší podmínky," nechal se slyšet legendární Maradona, mnohými považovaný za nejlepšího fotbalistu všech dob.

"Ale Messi je lepší, než jsem býval já," prohlásil nedávno Maradona na adresu svého svěřence, čímž ho rozlítil. "S ním se nemůžu srovnávat. Na rozdíl ode mě vyhrál mistrovství světa," odvětil Messi.

SKUPINA B

TÝMY VE SKUPINĚ
Argentina
Jižní Korea
Nigérie
Řecko

PROGRAM SKUPINY
Sobota 12. června:
13.30 Jižní Korea - Řecko (Port Elizabeth)
16.00 Argentina - Nigérie (Johannesburg – Ellis Park)

Čtvrtek 17. června:
13.30 Argentina - Jižní Korea (Johannesburg – Soccer City)
16.00 Řecko - Nigérie (Bloemfontein)

Úterý 22. června:
20.30 Nigérie - Jižní Korea (Durban)
20.30 Řecko - Argentina (Polokwane)

Tip LN: Hvězdami nabitá Argentina je jasným favoritem skupiny a cokoliv jiného než postup do vyřazovací části by pro ni znamenalo propadák. O druhé místo se poperou zbylé tři týmy – defenzivně laděné Řecko, již tradiční účastník MS Jižní Korea a pracovitá Nigérie.