Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co hýbe světem fotbalu před MS: Bolest a zmar. Torres chce zapomenout

Sport

  10:55
PRAHA - Jako by chtěl všem vzkázat: Jsem zpátky! Nový, lepší a ještě silnější než kdykoliv předtím. Pravda, s novým krátkým sestřihem a tmavší barvou vlasů o moc větší hrůzu nenahání. Spíš teď vypadá jako nezbedný klučina. Na hřišti se ale španělský útočník Fernando Torres téměř jistě promění v nezkrotnou šelmu. A to přesto, že ještě v dubnu ležel v nemocnici s operovaným kolenem.

Španělsko - Polsko. Fernando Torres (vpravo) foto: ČTK

"Cítil jsem se dobře. Konečně není riskantní, abych hrál. Vím, jak na to reaguje moje koleno, a všechno je perfektní, necítím žádnou bolest," uklidnil Torres Španělsko. V úterý nastoupil poprvé po devíti týdnech. V posledním přípravném utkání nastoupil proti Polsku na poslední půlhodinu a k drtivému vítězství 6:0 přispěl gólem.

Čtěte také

Španělští fanoušci si oddechli. Největší hvězda jejich týmu šampionát stihne. Právě Torres má Španělsko z relativně lehké skupiny H dotáhnout až k triumfu. "Vím, že po vítězství nad Polskem bude Španělsko plné optimismu a euforie, ale my dobře víme, že to bude těžké," říká Torres.

Po operaci se stihl vrátit včas Pokud by za měsíc zvedl nad hlavu pohár pro mistry světa, bylo by to konkrétně pro něj velké zadostiučinění. Na letošní sezonu by totiž nejraději zapomněl. Jeho Liverpool se v Premier League jen trápil, sám Torres se navíc soužil se zdravím. V prosinci problémy s třísly, v lednu první operace s kolenem, v dubnu pak druhá.

Španělský kanonýr musel pod skalpel kvůli vleklým problémům s meniskem. V té chvíli zbývalo do startu šampionátu osm týdnů, zatímco lékaři odhadovali dobu rehabilitace na šest týdnů. Začal závod s časem. Torres tvrdě dřel, každý den strávil v posilovně šest hodin, aby posílil svaly kolem operovaného kolene.

A uspěl. Až ve středu Španělsko nastoupí proti Švýcarsku, Torres by u toho neměl chybět. "Konečně je zranění za mnou a jsem schopný pomoct spoluhráčům," oddechl si. Nečekejte od něj v Jihoafrické republice záplavu gólů. Mnohem víc jich nejspíš připraví pro ostatní, ale to neznamená, že by nebyl vidět.

Skupina H

TÝMY VE SKUPINĚ: Španělsko, Chile, Honduras, Švýcarsko.

PROGRAM SKUPINY
středa 16. června
13.30 Honduras - Chile
16.00 Španělsko - Švýcarsko
pondělí 21. června
16.00 Chile - Švýcarsko
20.30 Španělsko - Honduras
pátek 25. června
20.30 Chile - Španělsko
20.30 Švýcarsko - Honduras

TIP LN: Úřadující mistři Evropy ze Španělska nebudou mít s postupem z relativně příznivé skupiny velké potíže. Z druhého místa je pak do osmifinále doprovodí Chilané.

"Způsob, jakým hraje, ze mě dokázal dostat to nejlepší. A funguje to oboustranně. Je to dobrá spolupráce," pochvaluje si Torresův parťák z útoku David Villa. Právě on se předloni stal s velkou pomocí Torrese králem střelců Eura 2008, a pokud ho bude mít vedle sebe i letos, mohl by se nejlepším kanonýrem stát znovu.

Vždyť ti dva spolu tvoří možná nejproduktivnější útočnou dvojici světa. "Cítíme šanci a toho chceme využít. Cítíme, že přišel náš čas. Chceme se zapsat do historie," neskrývá velké ambice Torres. I přes protrápenou sezonu nastřílel 22 gólů, ale šťastným ho teď stejně udělá jedině velký úspěch.

Sám neví, jestli v létě zůstane v Liverpoolu, nebo se bude stěhovat. Nic z toho teď ale neřeší. "Mám v hlavě jen šampionát a to, jak ho Španělsko může vyhrát," tvrdí.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...