Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co vám uniklo z OH: další fantazie Moravce i postup hokejistů

Sport

  23:06
PRAHA - Nesledovali jste zprávy ze zimní olympiády? Přinášíme vám přehled toho nejzajímavějšího, co se v úterý v Soči stalo. Češi získali po skvělé jízdě Ondřeje Moravce už šestou medaili.

Ondřej Moravec s bronzovou medailí ze závodu na 15 km s hromadným startem. foto: ČTK

Češi v akci. Zamračená obloha a častý déšť, sportovci tentokrát v horách válčili také s nevlídným počasím. Po promoklém sněhu se jako první svezly české lyžařky, ovšem neuspěly. Trojice Pauláthová, Strachová, Dubovská nedokončila v obřím slalomu první kolo. Ve snowboardcrossu závodili po parádním úspěchu Evy Samkové také muži - David Bakeš a Emil Novák. Mezi nejlepší se však nedostali.

Na programu byl také závod sdruženářů, v němž Miroslav Dvořák skončil jako nejlepší z Čechů jedenáctý. Naopak rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná smutnila, na kilometrové trati spadla v rozjížďce a přišla o postup do čtvrtfinále. Vrchol dne ale teprve přišel. A českým fanouškům přinesl dvojnásobnou radost. Biatlonista Ondřej Moravec získal v závodě s hromadným startem svoji druhou medaili, když dojel třetí. Veselo bylo také v kabině hokejistů, kteří v derby porazili Slovensko a proklouzli mezi osmičku nejlepších.

Hrdina dne. Je to poutavý příběh. Američan Alex Deibold se ještě před čtyřmi lety staral kolegům z reprezentace o výbavu, jenže v Soči už startoval jako závodník. A ve snowboardcrossu dokonce získal bronz! "Když jsem přišel ráno na závody, vůbec mě nenapadlo, že bych mohl skončit na stupních vítězů," řekl překvapený hrdina.

Poražený dne. Ne a ne se smířit s nemilosrdným koncem. Proto krasobruslař Jevgenij Pljuščenko plánuje, že se i přes krutou bolest zad představí i na další olympiádě. "Pokud bude potřeba, půjdu na dalších deset operací. Nemůžu popřít, že chci zůstat u sportu a ještě něco dokázat sobě i ostatním lidem," řekl.

Výrok dne. "Američany jsem ještě na turnaji neviděl," řekl český hokejový útočník Roman Červenka krátce poté, co národní tým přetlačil Slováky a ve čtvrtfinále narazí právě na soupeře z USA. "Bohužel, na pokoji mi nejde televize. Nemohl jsem si je pustit," doplnil s úsměvem.

FOTO DNE

Slzy štěstí. Korejské rychlobruslařky se radují po vítězsví ve štafěte na krátké dráze.

Program na středu

11:06 sprint dvojic klasicky muži - semifinále (Razým, Jakš)

12:45 sprint dvojic klasicky ženy - finále, 13:15 sprint dvojic klasicky muži - finále.

Biatlon: 15:30 smíšená štafeta (ČR).

Boby: 17:15 dvojboby ženy - 3. jízdy, 18:23 dvojboby ženy - 4. jízdy.

Curling - muži: 16:00 Semifinále: Švédsko - Británie, Kanada - Čína.

Curling - ženy: 11:00 Semifinále: Kanada - Británie, Švédsko - Švýcarsko.

Hokej - muži - čtvrtfinále: 09:00 Švédsko - Slovinsko (Bolšoj), 13:30 Finsko - Rusko/Norsko (Bolšoj), 18:00 Kanada - Švýcarsko/Lotyšsko (Bolšoj), USA - ČR/Slovensko (Šajba).

Krasobruslení: 16:00 ženy - krátký program (Ukolová).

Rychlobruslení: 14:30 5000 m ženy (Sáblíková).

Sjezdové lyžování: 8:00 obří slalom muži - 1. kolo (Bank, Vráblík, Krýzl), 11:30 obří slalom muži - 2. kolo.

Snowboarding: Paralelní obří slalom ženy: 6:15 kvalifikace (Ledecká), 10:00 osmifinále, 10:48 čtvrtfinále, 11:15 semifinále, 11:31 finále.

Paralelní obří slalom muži: 6:42 kvalifikace 10:12 osmifinále, 10:54 čtvrtfinále, 11:18 semifinále, 11:35 finále.