Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Co vám uniklo z OH: statečný výkon Soukalové i americké zklamání

Sport

  21:48
PRAHA - Nesledovali jste zprávy ze zimní olympiády? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co se v úterý v Soči stalo. Češi tentokrát zůstali bez medaile, ale o zajímavé momenty nebyla nouze.

Americký snowboardista Shaun White. foto: Reuters

Češi v akci. Sportovcům z malé země v srdci Evropy se tentokrát příliš nevěřilo. Na startu olympijských disciplín přeci jen scházely největší medailové naděje. Ale český fanoušek přesto žasl! Běžkyně na lyžích Petra Nováková zajela při sprintu nejlépe ze všech českých účastníků, o lepší umístění jí ale ve čtvrtfinále připravila zlomená hůlka. Chválu sklidila i rychlobruslařka Karolína Erbanová, která si na pětistovce vylepšila osobní olympijské maximum a nakonec skončila desátá. Třešničkou na dortu byl pak výkon Gabriely Soukalové, půvabná biatlonistka vstoupila do stíhačky s minutovou ztrátou, v závěru však senzačně útočila na medaili. Jenže neuspěla - bronz jí těsně unikl.

Hrdina dne. Ve finále olympijského sprintu zaostával, ale několik minut poté si Švéd Emil Jönsson užil slastný pocit ze třetí příčky. Našel poslední zbytek sil? Kdepak, především se k němu naoklinil osud. Na stupně vítězů ho totiž poslal pád tří největších favoritů. "Měl jsem štěstí, superštěstí," řekl. I tak ale musel o medaili ještě pořádně bojovat. "V posledním kopci na mě trenéři křičeli. Vydal jsem se ze všech posledních sil, z druhé poloviny stoupání si nic nepamatuji. Jen vím, jak jsem přijel na stadion," dodal Jönsson.

Poražený dne. Pro Američany je bohem, jehož ve snowboardingu jen tak někdo nepřekoná. Dvojnásobný olympijský vítěz a obrovská superstar slavných X-Games Shaun White si v U-rampě jel pro zlato. Ovšem chyboval a předčili ho jiní. Především Japonci - stříbro získal teprve patnáctiletý Ajumu Hirano, bronz zase Taku Hiraoka. Z vítězství se radoval Švýcar Podladtchikov.

Výrok dne. Gabriela Soukalová a smutek z "bramborové" medaile? Ani náhodou, blonďatá kráska se krátce po závodě chechtala na celé kolo. "Všichni se mě ptají, jestli jsem zklamaná, že nemám medaili, ale musím říct, že vůbec," vyprávěla. A krátce na to přidala: "Vyždímala jsem se z úplně celé Gábiny. Už jsem tam nemohla nechat ani půl vteřiny. Možná kdybych si pořád neupravovala kalhotky, tak bych 0,01 sekundy mohla udělat rychleji".

FOTO DNE

Byly blízko k zázraku, ale padly. Japonské hokejisty prohrály s ruskými favoritkami těsně 1:2 a krátce po utkání netajily zklamání.

Program na středu

  • Curling - muži: 06:00 Dánsko - USA, Norsko - Německo, Čína - Švýcarsko, 16:00 Německo - Čína, Švýcarsko - Velká Británie, Rusko - Kanada, Dánsko - Švédsko.
  • Curling - ženy: 11:00 Japonsko - Rusko, USA - Čína, Korea - Švédsko, Kanada - Velká Británie.
  • Hokej - muži: Skupina C: 18:00 Lotyšsko - Švýcarsko (hala Šajba).
  • Hokej - muži: Skupina C: ČR - Švédsko (hala Bolšoj).
  • Hokej - ženy: Skupina A: 09:00 Švýcarsko - Finsko, 13:30 Kanada - USA.
  • Krasobruslení: 16:45 sportovní dvojice - volný program.
  • Rychlobruslení: 15:00 1000 m muži.
  • Saně: 15:15 dvojice - 1. jízdy, 16:45 dvojice - 2. jízdy.
  • Severská kombinace: 10:30 skok střední můstek (Dvořák, Churavý, Slavík, Portyk), 13:30 běh 10 km.
  • Sjezdové lyžování: 8:00 sjezd ženy (Křížová).
  • Snowboarding: 11:00 U-rampa ženy - kvalifikace, 16:00 U-rampa ženy - semifinále, 18:30 U-rampa ženy - finále.
  • Trénink na sjezd (muži).