Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ronaldo už po zranění trénuje. Ale nechceme riskovat, míní kouč

Sport

  16:49
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Jeho levačka je teď nejsledovanější nohou ve fotbalovém světě. Cristiano Ronaldo vynechal poslední dva přátelské zápasy Portugalska a jeho země je tři dny před startem mistrovství světa nervózní. Doléčí nejlepší fotbalista planety pro rok 2013 zranění? Zdá se, že ano. Ronaldo už o víkendu trénoval.

Cristiano Ronaldo na tréninku. foto: Reuters

Z reprezentačního srazu Portugalska během deseti dní do světa pravidelně posílal fotky přes sociální sítě, do společného tréninku se ale zapojil až o víkendu. Podle přítomných reportérů se Cristiano Ronaldo připravoval bez omezení.

Tedy aspoň během úvodních 15 minut, které byly otevřeny pro média. V předešlých dnech jen zlehka cvičil na balančních podložkách a posiloval.

Hlavní hvězdu šampionátu v Brazílii trápí zánět šlachy v levém koleni, navíc má lehké svalové potíže na levém stehně. Kvůli tomu nehrál přípravy proti Řecku (0:0) a Mexiku (1:0).

"Nastoupí, až budu úplně v pořádku. Není důvod riskovat. Cristiana zkoušet nemusíme," říká trenér Paulo Bento. "Všichni doufáme, že bude do prvního zápasu v pořádku."

Na úplné doléčení má Ronaldo ještě týden. Dá se čekat, že se bude šetřit i při středeční generálce proti Irsku. Portugalci rozjedou mistrovství světa pondělním zápasem proti Německu: klíčové tedy bude, aby byl Ronaldo připravený na 16. června. Následovat budou souboje s Ghanou a USA.

"Můj názor je, že nám vylosovali nejtěžší skupinu na mistrovství světa. Důležité bude zvládnout první zápas proti silnému Německu," napsal 29letý Ronaldo nedávno do svého blogu.

Hrát s ním a bez něj, to je pro Portugalsko obrovský rozdíl. V posledních třech zápasech za národní tým dal šest gólů. Bez svého kapitána se teď mužstvo střelecky trápilo.

Vítěze Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa trápila zranění už v závěru klubové sezony, v níž s Realem Madrid triumfoval v Lize mistrů. Ve finále proti Atlétiku 24. května odehrál celých 120 minut a dal gól z penalty, bylo na něm však vidět, že není zcela fit.

Na klubové úrovni vzhlíží k úspěchu

Pokud by zdravotní trable Ronalda limitovaly během šampionátu, byl by to pro Portugalsko zásadní problém, ale také ztráta pro nezaujaté fanoušky. Výkony Ronalda budou pečlivě sledovány a porovnávány s ostatními hvězdami.

Podle kurzů, které předpovídají nejlepšího střelce turnaje, je Ronaldo čtvrtý za Messim, Neymarem a Agüerem. "Věřím, že se jednoho dne dočkám velké trofeje s reprezentací," sní Ronaldo.

Základ úspěchu Portugalska je jeho zdraví.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!