Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dresy porušují zákon, namítá fanoušek

Sport

  19:08
Nové dresy nereprezentují Moravu a Slezsko, raději se vraťte k těm starým. První z­ fanoušků se rozhodl otevřeně vystoupit proti podobě dresů, které budou oblékat čeští fotbalisté na nadcházejícím mistrovství Evropy. Jaroslav Klenovský už kvůli tomu dokonce podal trestní oznámení.

Václav Pilař a Tomáš Pekhart. foto: ČTK

Státní znak na dresech od loňska nahradil stylizovaný lvíček. Vůbec poprvé vypadl tradiční velký státní znak s moravskou a slezskou orlicí. Ten třeba dál zdobí dres hokejového národního týmu.

Soutěž Trenér na Euru

Trenér týmu na Euro 2012

"Tento stát se skládá ze tří historických zemí s jejich symboly, tak jsou zakotveny i v zákoně. Fotbalisté nejsou reprezentanty Čech, ale České republiky - a měli by to respektovat. Chtěl bych se žalobou uspět, ale hlavně mi jde o morální hledisko," řekl LN Klenovský.

Odkázal přitom na zákon o užívání státních symbolů, který jasně říká, že velký státní znak, obsahující i moravskou a slezskou orlici, se "užívá k zevnímu označení dresu sportovců reprezentujících Českou republiku." Proto se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně s ­žádostí o prověření, zda nemůže jít o porušení zákona.

O tom pochybuje první místopředseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Jindřich Rajchl. "Jsme občanské sdružení a můžeme si na dresy dát znak, jaký chceme. Proto si jako právník myslím, že žaloba na 99,9 procent nebude úspěšná."

INFOGRAFIKA

Grafika: Logo na dresech fotbalové reprezentace.

Navíc na jiném místě téhož zákona je uvedeno, že sportovci "jsou oprávněni" znak používat. Není v­ něm tedy zakotvena povinnost. Navíc zákon počítá s možnými sankcemi za porušení této povinnosti jen v případě, pokud by změna mohla být hrubým znevážením státních symbolů.

Nové dresy se jinak asociaci líbí. "Ohlasy jsou na ně pozitivní. Prodávají se a náš partner je s designem spokojený. Osobně jsem na ně hrdý," pravil Rajchl. FAČR už dříve oznámila, že nejde o znak státu, ale znak reprezentace.

Nejvyšší státní zastupitelství podnět mělo obdržet v těchto dnech, pak může rozhodnout o dalším postupu.

Anketa

Líbí se vám nové dresy fotbalové reprezentace?

Ano 1265
Ne 4554
Je mi to jedno 791