Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

'21' čeká poslední krok na ME. Věříme, že se bude historie opakovat

Sport

  15:01
TRIPOLI - Jedenáct let starý příběh má být inspirací pro české fotbalové reprezentanty do 21 let před řeckou odvetou baráže o postup na mistrovství Evropy. Stejně jako v roce 1999 se Češi v rozhodujícím dvojutkání poměřili s řeckými vrstevníky a opět na jejich půdu vyrazili s náskokem 3:0 z domácího zápasu.

U21 Česko - Řecko (Libor Kozák).

Rádi by slavili jako tým vedený Karlem Brücknerem, který i přes prohru 0:1 v dramatické odvetě na Krétě na ME postoupil, obsadil na něm druhé místo a tím si zajistil i účast na olympiádě v Sydney. Podobný scénář by se v úterý zamlouval i současnému týmu, který má výbornou výchozí pozici v boji o závěrečný turnaj osmi nejlepších týmů v Dánsku v příštím roce.

Předpokládaná sestava ČR

Vaclík - Vácha, Hošek, Mazuch, Čelůstka - Gecov - Černý, Hořava, Morávek, Kovařík (Dočkal) - Kozák (Pekhart).

Zápas mezi českou a řeckou jednadvacítkou začne v úterý v 17:00 SELČ, přímé vstupy z utkání chystá Radiožurnál.

Kdyby Češi uspěli, na ME by se podívali po čtyřleté pauze. A hlavně by si udrželi šanci na OH v Londýně. "Víme, že fotbalová historie zná hodně příběhů, kdy došlo k velkým obratům, ale náš případ by to být neměl. Když budeme koncentrovaní a zodpovědní, tak o postup snad přijít nemůžeme," řekl při dnešní cestě do Řecka záložník Jan Morávek.

Když Češi v pátek svého soupeře v Jablonci porazili 3:0, trenér Jakub Dovalil hned mírnil euforii a připomněl čtyři roky starý barážový souboj švédské jednadvacítky se Srbskem: tehdy Seveřané nejprve na soupeřově hřišti zvítězili 3:0, jenže po šokujícím domácím debaklu 0:5 o "malé Euro" přišli.

I český fotbal pamatuje podobnou situaci. Liberec loni v Evropské lize po kontumační výhře 3:0 na hřišti Dinama Bukurešť už také málem slavil postup, avšak rumunský tým v Liberci dokonal veletoč v penaltovém rozstřelu. "Je to dobrá zkušenost, už jsem si tím prošel, ale s odstupem to beru jako velké ponaučení. Rozhodně nemám žádný blok z toho, že jsem něco takového zažil," uvedl záložník Bořek Dočkal, který loni smutnil na liberecké straně stejně jako Lukáš Vácha a Marcel Gecov, další hráči jednadvacítky.

"Všichni hráči už mají něco za sebou, neměli by být vykulení. Věřím, že všechno zvládnou, i když je jasné, že se soupeř ještě rozhodně nevzdal a i vedení 3:0 je takové ošidné," upozornil trenér Dovalil. Když dnes čeští mladíci vyráželi po šesté hodině ranní z pražského hotelu na letiště, choulili se do svých svršků při teplotě pohybující se kolem bodu mrazu.

Když po jedenácté hodině vystupovali ze svého speciálu v Kalamatě, hřála je už příjemná "dvacítka". Fotbalisté ale věří, že jim v úterý nebude horko v nedalekém Tripoli, kde se odveta s Řeky hraje. Na útulný stadionek ve dvacetitisícovém městě, kde místní klub Astaras Tripoli hraje nejvyšší řeckou soutěž, se vejde asi šest tisíc diváků. A domácí spoléhají na bouřlivou kulisu, která má Čechy i s jejich zdánlivě nedostižným náskokem v kapse rozhodit.

"Je jasné, že všechno bude proti nám. I díky tomu ale budeme maximálně koncentrovaní. To není jen plácání slovy, všichni ví, že Řekové doma můžou dokázat velké věci. Když přežijeme jejich první nápor, hodně nám to pomůže," uvedl ofenzivní hráč Milan Černý. Čeští mladíci mají v hlavách vysněný scénář pro úterní klání. Při průběžném tříbrankovém vedení by jeden jejich vstřelený gól v Řecku znamenal, že by domácí pak museli dát pět branek, aby v konečném účtování slavili postup oni.

V českém týmu zatím žádná euforie nepanuje. Hráči si dobře pamatují, jak jim Řekové v Jablonci motali hlavu a dostali se do několika šancí. Urputná defenziva ale prý není receptem na úterní duel. "Kdybychom zalezli a jen bránili, byla by to naše smrt. Hráčům pořád vštěpujeme, ať nemyslí na první zápas, ať k utkání přistoupí, jako by se třeba začínalo po bezbrankové remíze," prohlásil kouč Dovalil.

U21 Česko - Řecko.

V útočné hře jednadvacítky je síla, tým ve všech kvalifikačních zápasech i na hřištích soupeřů dokázal skórovat. Vysoká efektivita by se teď hodila. "Vycházet můžeme třeba z loňského zápasu v Německu, kdy soupeř držel míč, ale my byli nebezpeční při každém kontru a dali dva góly," připomněl Dočkal. "Když tady vstřelíme gól, mohl by to být definitivní zlom. Pět gólů by nám už nedali," tvrdil Morávek.

Řecké šance se zdají být mizivé, přesto tým kouče Jorgose Jorgiadise pomýšlí na velkou vzpouru. Byť mu třeba oproti prvnímu utkání bude chybět pilíř defenzivy Kyriakos Papadopulos, osmnáctiletý talent ze Schalke. Na druhou stranu se po karetním trestu vrací do hry urostlý útočník Tanasis Papazoglu, na nějž domácí tradičně hodně spoléhají.

Také český kouč Dovalil přemýšlí o drobných změnách v sestavě, byť nejsou vynucené a všichni fotbalisté jsou připraveni hrát. O základní jedenáctce však podle všeho rozhodne až dnes večer po tréninku v Tripoli. "Jednu nebo dvě změny možná uděláme, abychom do sestavy dostali některé čerstvé hráče. Ale máme tady 22 hráčů, všichni jsou vyrovnaní a hrát může kdokoliv," řekl Dovalil.

Autor: