130 let

Bude Sparta slavit titul? | foto: ČTK

Doporučujeme

317 dní fotbalu. Maraton jménem Fortuna liga začíná, ovládne ho Slavia, či Sparta?

Sport
  •   6:00
PRAHA - Dlouhá, náročná, s největším počtem zápasů v historii. Průlomová, revoluční, televizní, prostě jiná. Fotbalová liga v Česku, ročník 2018/2019, dnes začíná.

Dvacet pět ročníků má za sebou, po čtvrt století samostatné historie píše nejvyšší soutěž fotbalistů v Česku nový příběh. Startuje se 20. července, šampion bude znám nejpozději 25. května. Ještě v následujícím týdnu dojde na barážová utkání o udržení a o Evropskou ligu, takže soutěž skončí po 317 dnech 2. června.

Zde jsou nejpodstatnější změny.

1. Pátý titulární partner

Sázková společnost Fortuna se už dřív stala partnerem reprezentace, domácího poháru, Superpoháru, druhé ligy a nižších soutěží. Od letoška jí „patří“ i nejvyšší soutěž. Jde o pátého titulárního partnera první ligy v její samostatné historii, má kontrakt na nadcházející čtyři roky.

Ekonomické podrobnosti kontraktu zástupci Fortuny ani ligy nezveřejnili, mělo by však jít o částku až 60 milionů korun ročně.

2. Nový formát

Už od podzimu 2016 se řešilo, že se liga změní. „Shodli jsme se, že soutěžních zápasů je málo,“ řekl tenkrát Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace (LFA), která profesionální soutěže řídí. Z několika návrhů vedení soutěže zvolilo následující variantu: nechat šestnáct klubů a přidat zápasy po 30. kole.

Favoriti první ligy

  • Podle papírových předpokladů i kurzů sázkových kanceláří se o ligovém vítězi rozhodne mezi trojicí favoritů Slavií, Spartou a obhájcem titulu z Plzně. Po loňských zběsilých nákupech za rekordní sumy se obě pražská „S“ v přestupním období umírnila.
  • Slavia (kurz Tipsportu 2,65:1): Sešívaným se sice nepovedlo dovést do konce pro českou ligu případně rekordní přestup egyptského záložníka s přezdívkou Trézéguet, zároveň ale kvalitně posílila do každé řady a zároveň neoslabila. Na lavičce druhého celku posledního ročníku zůstal i nadále kouč Trpišovský.
  • Sparta (2,75:1): Po manažersky i výsledkově zpackané sezoně budou na Letné opět pod obrovským tlakem. Vyhazov italského kouče Stramaccioniho nepomohl, jeho nástupci Hapalovi se nevedlo lépe a Sparta skončila pátá. Přesto vedení stávajícího lodivoda podrželo. Hapal zároveň ví, že se něco podobného už nesmí opakovat. Tentokrát byli sparťané na přestupovém trhu umírněnější, kromě návratů z hostování stojí za zmínku příchody Tetteha, Chipciua a Heči. 
  • Plzeň (4:1): Stejně jako loni bude mistrovská Plzeň útočit ze závětří největší pozornosti. Tato pozice ale týmu úspěšného kouče Vrby vyhovuje. Na západě Čech zatím zůstává kanonýr Krmenčík, za něhož v létě nepřišla adekvátní nabídka.
  • Další: Daleko za touto trojicí pak je s kurzem 25:1 Jablonec, následují Olomouc a Liberec. Naopak o záchranu by měly hrát Slovácko, Karviná a Příbram. (anv, kub)

Fortuna liga, jak zní oficiální název, se hraje systémem každý s každým dvoukolově. Po odehrání třicátého dějství se tabulka rozdělí na tři části a následuje tzv. nadstavba.

Skupina o titul. Prvních šest mužstev se jednokolově utká každý s každým, body ze základní části zůstávají. První až třetí tým mají výhodu tří utkání doma.

Skupina o Evropskou ligu. Sedmý tým nastoupí proti desátému a osmý proti devátému na dvě utkání doma – venku. Úspěšnější se utkají opět na dva duely. Vítěz ve finále vyzve čtvrtý nebo pátý tým ze skupiny o titul o poslední pohárovou příčku. Hraje se na jedno utkání na stadionu účastníka skupiny o titul.

Skupina o záchranu. Mužstva na 11. až 16. místě odehrají jednokolově pět zápasů každý s každým, body ze základní části zůstávají. První tři celky mají výhodu tří utkání doma. Poté se jedenáctý až třináctý tým automaticky zachrání, čtrnáctý a patnáctý celek čeká baráž s třetím, resp. druhým týmem druhé ligy na dvě utkání doma – venku. Šestnáctý sestupuje, nejlepší tým druhé ligy postoupí přímo.

Termíny. Na podzim se odehraje devatenáct kol, na ligu se tedy půjde ještě v pondělí 17. prosince. Jarní sezona odstartuje už druhý únorový víkend.

3. Do pohárů bez přímé účasti

Tentokrát se nehraje o naději na přímý postup do Ligy mistrů jako v předchozí sezoně (mistr). A zrovna tak ani o jistou účast v Evropské lize (vítěz poháru).

Česko v pořadí zemí podle pohárových koeficientů kleslo na třináctou příčku. Pozitivní je, že si udrželo dvě místa pro kvalifikaci o Champions League. Další tři týmy budou hrát o Evropskou ligu.

4. V televizi všechna utkání

Všechna utkání z jednoho kola v televizi. To je průlom ve vysílání fotbalové ligy. Sedmičku přenosů obstará soukromá a placená O2 TV Sport, páteční duel půjde na volně šiřitelném kanále v České televizi. 

Telekomunikační společnost O2 TV se stala vlastníkem televizních i online práv pro Česko i Slovensko na příští čtyři roky. Z každého kola vyrobí tři televizní utkání v nejlepší vysílací kvalitě, další čtyři utkání, která odvysílá v O2 TV Sport v rámci multidimenze, přinese v tzv. streaming kvalitě.

Liga se bude hrát ve čtyřech dnech od pátku do pondělí, poprvé v historii by měla mít pevné programové schéma. Některé termíny výkopů se však liší v letním a v zimním (od 16. října 2018 do 31. března 2019) období.

Televizní schéma první fotbalové ligy, první kolo.
Televizní schéma první fotbalové ligy, druhé kolo.

Největší porce zápasů připadne na sobotu, kdy jsou na programu čtyři duely – tři od 17.00, jeden z nich výjimečně od 15.00 (v zimě 15.00) a „televizní“ šlágr od 19.00 (v zimě 17.00).

V neděli se odehrají dvě utkání – od 15.00 a 18.00 (v zimě 17.00).

Páteční předehrávka má termín 18.30 (v zimě 17.30), pondělní dohrávka vždy od 18.00.

5. Rozhodčí pod Chovancem

Jozef Chovanec byl vynikajícím fotbalistou, manažerem, úspěšným trenérem v klubu i reprezentaci, klubovým prezidentem. Od letošní sezony sparťanská legenda šéfuje rozhodčím pro profesionální soutěže v Česku. Stal se nástupcem Michala Listkiewicze, bývalý polský sudí byl ve funkci dva roky.

Chovanec je předsedou nejsledovanější komise v českém fotbale, která je fanoušky vnímána s nedůvěrou. V zákulisí na ni totiž mají vliv kontroverzní postavy z výkonného výboru asociace – především místopředseda Roman Berbr a členové Dagmar Damková s Miroslavem Libou.

Navíc komise nezačala svou „sezonu“ šťastně – jeden z členů komise Roman Hrubeš, šéf projektu videorozhodčích, zasedání předčasně opustil. A Petr Mlsna, který by měl hájit zájmy LFA, ještě nebyl do komise zvolen.

A jak to bude s videem? Při zmíněných zápasech v nejlepší televizní kvalitě lze využít díky unikátnímu přenosovému vozu, který O2 TV má, videorozhodčího. V minulé sezoně, kdy projekt začal, pokryl jedno utkání v kole. Nyní to budou tři.

Autor: Miloslav Novák