Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

70 korun za ligový šlágr. V levné Plzni alespoň ušetří za pokladní

Sport

  12:32
PRAHA - Za tři tisíce korun mohl vyrazit jeden člověk na utkání Evropské ligy s Liverpoolem na Letné nebo 25 lidí jít na dnešní zápas Sparty v Plzni. Rozdíl ve srovnání cen vstupného na největší fotbalové události jara v Česku zůstává propastný. Jasně levnější záležitostí zůstává dnešní střet hlavních adeptů na titul ve Štruncových sadech.

ilustrační foto foto: ČTK

Vstupenky na hlavní tribunu stály v Plzni jen 120 korun, na ostatní nekrytá místa se platilo o 50 korun méně. Ve čtvrtek zmizely poslední lístky z pokladen. "Věříme, že by v Plzni dali lidé za fotbal i větší sumu, ale nechtěli jsme ze standardních cen skokově vytrhnout jediný zápas," říká mluvčí plzeňského klubu Jaromír Hamouz.

Nepřehlédněte

Pro Plzeň jde dnes o jeden z nejdůležitějších zápasů v historii klubu, který letos slaví sto let od svého vzniku. I když zažívá Viktoria výjimečnou sezonu, vyprodáno bude mít teprve podruhé v sezoně. Všech 7425 míst obsadili ve Štruncových sadech diváci pouze při zářijovém vítězství 7:0 nad posledním Ústím nad Labem.

Víc diváků chodí na pět klubů
Se zájmem o fotbal jsou v Plzni spokojení, i když v průměrné návštěvnosti je na tom v probíhající sezoně lépe pětice Hradec Králové, Slavia, Slovácko, Olomouc a Sparta. V minulých letech však patřila Plzeň do podprůměru, teď si polepšila. "Vycházíme z meziročního nárůstu, který se zvedl o dva tisíce diváků, což je pro nás hlavní měřítko," tvrdí Hamouz. Do budoucna by chtěli mít na stadionu podporu dvanáctitisícové kulisy. Taková by měla být kapacita stadionu po rekonstrukci, která začne tento měsíc.

Zatímco pro kluby v renomovaných soutěžích v Anglii či Německu tvoří příjmy ze vstupného podstatnou část rozpočtu, nejen v Plzni musí pořádání utkání spíš dotovat. Ani při vyprodaném hledišti se počty podle Hamouze zásadně nemění. "Potřebujeme dvojnásobek pořadatelů v porovnání se zápasem s Ústím. Dokážeme pokrýt náklady a zůstat lehce v plusu."

Vyprodaný zápas přináší alespoň jednu drobnou úsporu. "Je to detail, ale nemusíme platit pokladní," podotýká plzeňský mluvčí.

Autor: