Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

S fotbalovými bossy je to jako s poslanci, říká český absolvent FIFA Master

Sport

  7:00
PRAHA - Dva dny před volbou svého prezidenta otřásl světovou fotbalovou federací FIFA obří korupční skandál. Unikátní možnost přičichnout k fungování obří asociace měl první český absolvent magisterského programu FIFA Master. „Situace přímo neprospívá ani jednomu z táboru,“ říká 27letý Jakub Mihule.

ODEJDE NĚKDY? Sepp Blatter je v čele FIFA od roku 1998. foto: Reuters

Lidovky.cz: Je to největší skandál v historii FIFA, nebo jste se při ročním studiu zaměřeném na fotbalový management učili i o nějakém větším?
Řekl bych, že je. Týká se to opravdu velkého množství představitelů, navíc těch nejvyšších.

Lidovky.cz: Proč to načasování dva dny před volbou nového prezidenta? Kloníte se k nějaké konspirační teorii, nebo jen pragmatickému hledisku, že zkrátka byli všichni vrcholní na jednom místě?
K tomu druhému. FIFA má sice kongres každý rok, ale zrovna se Švýcarskem mají v tomto ohledu Spojené státy, které se vyšetřování ujaly, řekl bych nadstandardní vztahy. S vydáváním zadržených nehrozily problémy, jako kdyby se zátah uskutečnil někde na Kajmanských ostrovech. Tady přišla FBI do jednoho hotelu a odvedla sedm lidí.

Jakub Mihule s diplomem absolventa FIFA Master.

Lidovky.cz: Jak moc skandál ovlivní celý průběh pátečních voleb?
Kdyby se to zadržení stalo třeba o dva týdny dříve, tak by možná současný prezident Sepp Blatter opravdu rezignoval. Tlak by se totiž ještě stačil vygradovat. Takto už není čas spekulace nikam posouvat. Kritikům Blattera by proto vyhovovalo volbu odročit, byl by v návaznosti na nastalé události prostor ještě přemluvit nalomené svazy, které jen mají strach jít do změny. Naopak z pohledu současného vedení FIFA, kdyby se kongres odročil, tak by se organizace ukázala jako slabá, která aféře podlehla. Je to mimořádně chaotická situace, ze které přímo netěží ani jeden z táborů.

Lidovky.cz: Dá se odhadovat, jak se tedy změnily šance obou kandidátu?
Vypadá to, že Blatter svůj post obhájí, ale šance prince Husajna těmito událostmi hodně vzrostla. Čekal se nudný kongres s jasným vítězem, což podle mě už zdaleka neplatí. Jednotlivé asociace si už teď dvakrát rozmyslí, jestli jít do těch starých poměrů znovu, jestli to už opravdu nebyla poslední kapka. Nebude záležet na předešlých jednáních, ale spíše na aktuálních emocích. Zdravý rozum půjde stranou, na čemž by mohlo Husajnovo křídlo vydělat. Tak uvidíme.

Kdo že to chce sesadit fotbalového mocipána? Princ, kterého doma nepodpoří

Lidovky.cz: Jak moc mají jednotlivé svazy v rozhodování volnou ruku? Přeci jen to vypadá tak, že potom relativně jednotně volí celé kontinenty.
Ano, plus minus se ví, kdo za kým stojí a ta poslušnost bývá opravdu vysoká. Není to snad strach z toho, že by se pozdější vítěz nedopočítal, kdo volil právě jej, ale spíše kalkulování z druhé strany - možnost přihrát si polívčičku. Přijít pak za Blatterem a říci mu: „Volil jsem tebe.“

Lidovky.cz: Nejjednotněji zatím působí Afrika. Čím to, že právě tento kontinent je Blatterovi tak oddaný?
To je jednoduché, přivedl tam mistrovství světa (JAR v roce 2010). Všichni si mysleli, že je něco takového naprosto nemožné a on ho tam dotáhnul. Šampionát skončil úspěchem a Afrika tím ukázala, že je schopná podobnou akci uspořádat. A to nebyly jediné finanční zdroje, které pro Afriku dokázal zajistit.

Lidovky.cz: Jak FIFA skandální situaci z vašeho pohledu zatím zvládá?
Tady bych chtěl smeknout před jejich ředitelem komunikace Walterem de Gregoriem. A to nejen proto, že jsem měl u něj přednášku (smích). Všichni hlásí, jak je to pro FIFA hrozný den. On oponoval, že naopak skvělý. A já s ním vlastně souhlasím.

Odstup, žádal Platini přítele v čele FIFA. Už je pozdě, odmítl Blatter

Lidovky.cz: Opravdu?
FIFA toto možná potřebovala. Potřebuje, aby policie byla aktivní, padla obvinění a aby se podezřelí vyslýchali. Co s tím sama FIFA může dělat? Řekne - my tě nepustíme k hlasování, protože jsi podezřelý? To je stejné jako s poslanci. Také jim nikdo neřekne - hele, ty si prý vzal úplatek, my tě tu nechceme. Musí to řešit moc soudní, která ve FIFA chybí, ale logicky tam ani být nemůže. V tomhle má FIFA svázané ruce. Není to fotbalová policie, právní moc tam zkrátka chybí. Má samozřejmě nějaké vnitřní audity a mechanismy, jak například svrhnout prezidenta, ale není to tak jednoduché a nelze tak činit na základě nějaké spekulace. 

Lidovky.cz: Chcete tedy naznačit, že má FIFA na své členy nedostatečné páky?
Ti členové jsou voleni národními asociacemi. Když to řeknu úplně jednoduše, tak FIFA si nevybírá, kdo přijede za Česko volit na kongres. Toho člověka si zvolí FAČR a FIFA s tím vlastně tak moc ani nemůže udělat. Proto si myslím, že by boj proti korupci měl začít na národních svazích, posléze na mezinárodních asociacích, jako je třeba UEFA. Ten delegát, který přijede, není prakticky zaměstnancem FIFA. Takže když to řeknu pokrytecky, co ona s ním zmůže. Ona mu ani nemůže nařídit - tak, teď máš o 80 % méně platu, teď máš padáka...

Lidovky.cz: FIFA ale přeci má i své přímé zaměstnance...
Ano, to jsou lidé jako například marketingový ředitel. Ale žádnému z nich právě dodnes nebyla korupce dokázána. Všechno jde přes ty členy, kteří jsou zvoleni. To je ten hlavní problém.

Sepp Blatter je v čele FIFA od roku 1998.
FBI odnáší zabavený majetek funkcionářů FIFA ze sídla CONCACAF

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...