Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Posila pro Ligu mistrů, Plzeň získala Vlkanovu. Do Hradce posílá dva hráče

Adam Vlkanova pózuje v plzeňském dresu krátce po přestupu z Hradce Králové. foto: www.fcviktoria.cz, Ondřej Postar

Fotbalová Plzeň dotáhla příchod Adama Vlkanovy z Hradce Králové. Sedmadvacetiletý reprezentant podepsal s účastníkem Ligy mistrů tříletou smlouvu. Vlkanova je k dispozici už pro středeční ligový duel proti Slovácku. Opačným směrem na hostování míří stoper Filip Čihák a slovenský útočník Matej Trusa.
  14:21

Kluby oznámily, že částku za přestup zveřejňovat nebudou, v kuloárech se mluví o patnácti milionech korun.

„Je to hráč, který si drží dlouhodobě vysokou výkonnost, je produktivní, a navíc je využitelný hned na třech postech v ofenzivě. Svými výkony si vysloužil i pozvánku do národního týmu a nyní zkvalitní i naši ofenzivu,“ pochvaluje si plzeňský trenér Michal Bílek.

Končí přestupová sága, která se táhla už od konce minulé sezony. Právě tehdy Adam Vlkanova vyjádřil přání odejít z klubu, v němž působil od žákovských let.

Společně s ligovým nováčkem prožil životní sezonu zakončený senzačním šestým místem a pozvánkou do národního týmu. I proto v sedmadvaceti letech cítil, že je čas se posunout výš.

Zvlášť, když kolem něj kroužily všechny tři největší české kluby.

Slavia ho dokonce v nadstavbě ukázala na čestné tribuně, ale ke konkrétní dohodě klubů nedošlo, Sparta si zase v týmu Hradce Králové vybrala raději obránce Mejdra.

Mistrovská Plzeň až do minulého týdne, kdy si postupem do Champions League zajistila příval stovek milionů korun, čekala opodál.

„Jsem nadšený, že to vyšlo a můžu se ve své kariéře posunout o krok dál. Co je víc než přijít do klubu, který teď vyhrál titul a ještě se dostal do Ligy mistrů. Je to nádhera,“ řekl Vlkanova.

„Jsem rád, že se podařilo všechno uzavřít a můžeme Adama přivítat v našem klubu. Přesvědčil nás svými výkony a přeju mu, aby na ně navázal a stal se důležitým členem týmu, předpoklady pro to určitě má,“ řekl sportovní ředitel plzeňského klubu Daniel Kolář.

V mezidobí Vlkanovovi nedopadl ani přestup do zámoří, a tak nový ročník zase načal v Hradci.

„Dělám všechno pro to, abych byl s týmem co nejúspěšnější,“ vykládal na startu sezony, když pomohl ke slavnému skalpu pražské Slavie (1:0).

S kapitánskou páskou odehrál v úvodních pěti kolech téměř všechny minuty, předminule pomohl gólem k výhře na Bohemians a o víkendu se proti Olomouci blýskl i parádní akcí před vítěznou trefou Kodeše.

Má pověst mazaného dribléra, jenž umě řeší situace na dohled pokutového území soupeře. Je produktivní, důrazný, cílevědomý. A teď má v Plzni jedinečnou šanci na Ligu mistrů.

Už příští týden ve středu Viktoria nastoupí v Barceloně.

Pro Vlkanovu, který měsíce čekal na rozuzlení, je to odměna i obrovská výzva. Loni se v domácí soutěži podepsal bilancí 8+8 pod šestnáct branek a nyní se zkusí prosadit v nabitém kádru mistra. Jeho oblíbeným postem jsou kraj zálohy či podhrot.

Bude to mít těžké, protože plzeňská sestava je stabilní, trenér Bílek do ní sáhne jen v případě, pokud chce některé hráče šetřit nebo ho k tomu donutí zranění či disciplinární trest.

Vlkanova by na pozici podhrotového hráče mohl zastoupit Jana Klimenta, který minulý týden nedohrál odvetu play off Ligy mistrů a se zraněným stehenním svalem může marodit několik týdnů.

Vlkanova je jedenáctou posilou Viktorie v současném přestupním termínu.

Brankář Jedlička z Dunajské Stredy je týmovou dvojkou, do obrany Plzeň přivedla reprezentanta Jemelku z Olomouce a slávistu Tijanyho, do zálohy Cadua z Pardubic, Pilaře z Jablonce a Qoseho z Karviné, kterému však minulý týden smlouvu rozvázala za jeho extempore v utkání třetiligové rezervy, kdy vrazil do sudího a dostal trest na čtyři měsíce.

Z ofenzivních hráčů přišli slovenský reprezentant Jirka z Ovieda, statný útočník Bassey z Ferencvárose Budapešť, Kliment z Wisly Krakov a Dedič z Třince.

Autoři: ,