Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Africký šampionát české skauty neláká

PRAHA - Šampionát afrických reprezentací dlouho neměl tak dramatickou zápletku. Už kvalifikací neprošli favorité z Egypta, Kamerunu, JAR či Nigérie. Ani po středečním rozuzlení úplně poslední základní skupiny samotného mistrovství nepřestává překvapovat. Září totiž neokoukání fotbalisté ze zemí černého kontinentu, s nimiž se ve čtvrtfinále ani nepočítalo.

Vravo Bony Wilfried z Pobřeží slonoviny. foto: Reuters

Zambie spolu s domácí Rovníkovou Guineou (papírově nejslabší celek ze všech účastníků, na žebříčku FIFA až 151.) pokračují na úkor Senegalu. Do vyřazovací fáze poprvé postupuje Súdán, který za sebe odsunul v žebříčku FIFA lépe postavené výběry Angoly a Burkiny Faso. Zatímco spolupořádající outsider Gabon ovládl skupinu C, Maroko v ní končí. Z favoritů zatím nezaváhalo jen Pobřeží slonoviny.

Budoucí hvězdy

  • Pierre-Emerick Aubameyang
    (Gabon, 22 let)
    Miláček domácích fanoušků se trefil ve všech třech zápasech Gabonu a zařídil mu postup do čtvrtfinále. Ve francouzském Saint-Étienne nadějného hráče zřejmě dlouho neudrží.
  • Emmanuel Mayuka
    (Zambie, 21 let)
    První den turnaje - a hned velké překvapení. Favorizovaný Senegal se Zambií prohrál, protože hned ve 12. minutě hlavou skóroval tento mladý kanonýr. I ve švýcarském Bernu se mu daří, rychle nahradil slavnějšího Doumbiu, který předloni odešel do CSKA Moskva.
  • Bony Wilfried
    (Pobřeží slonoviny, 23 let)
    V hvězdami nadupaném týmu Pobřeží slonoviny na sebe dokázal upozornit i bývalý kanonýr pražské Sparty. V posledním utkání skupiny B proti Angole na první gól nahrál a druhý sám vstřelil. Už dlouho se hovoří o tom, že z nizozemského Arnhemu zamíří do Chelsea či Bayernu Mnichov.

Pro hledače talentů je to ideální scénář. Letošní Africký pohár národů se pro ně rázem mění v přehlídku potenciálních a levných hvězd, o kterých dosud věděl málokdo. "Je povinností každého trochu ambiciózního klubu, aby tady měl své zástupce. Afrika skrývá tolik nadaných hráčů, kteří ještě nejsou na seznamech velkoklubů. Tentokrát jsou tady k vidění neprozkoumané týmy jako Botswana či Niger, což je jedinečná příležitost," vysvětlil pro BBC Lutz Pfannenstiel, který na šampionátu hledá mladé naděje pro německý Hoffenhaim.

Zatímco většina Evropy je v pohotovosti, české týmy jdou proti současnému trendu. "Tady se tomu moc pozornosti nevěnuje. Africký trh je přitom stále ještě celkem neprobádaný, a tudíž velmi perspektivní," povzdechl si Petr Bartoníček, bývalý hlavní skaut Slavie.

V Edenu šli jinou cestu a zaměřili se spíš na juniorské reprezentace. V roce 2009 odcestoval na mistrovství světa dvacetiletých v Egyptě Martin Poustka. Hlavně měl dohlížet na Dominica Adiyaha z Ghany, jehož příchod byl dopředu domluvený. "Jenže Ghana vyhrála, Dominic nastřílel osm gólů v sedmi zápasech a byl vyhlášen nejužitečnějším fotbalistou šampionátu. Pak odcházel za velké peníze do AC Milán," vyprávěl Bartoníček.

Také Milan Martinovič, známý chorvatský agent působící v Česku, si myslí, že české hledače talentů Africký pohár národů příliš nezajímá. "Nejsem si jistý, že turnaj sledují. Pokud ano, tak spíš přes televizi. Je to škoda, protože tam lze najít dobré hráče za relativně malé peníze. Sám jsem tam několikrát byl," řekl LN Martinovič.

Před třemi lety přivedl do Švédska reprezentanta Ghany Bennarda Kumordziho, který dnes hraje nejvyšší francouzskou ligu za Dijon. Teď doufá, že se jiný mladík z Pobřeží slonoviny chytne i v Příbrami. K dotažení přestupu prý chybějí jen formality. "Už měsíc čekám na vízum, protože velvyslanectví afrických zemí nejsou v tomto ohledu vstřícná," dodal Martinovič.

To ale není jediný důvod, proč se hráči z Afriky objevují na českých trávnících jen zřídka. Největším problémem zůstává, že se často nechtějí učit jazyk a tolik jim nesedí taktický fotbal. Naopak kluby zase nemívají dostatek trpělivosti, aby překously jejich dlouhou aklimatizaci. Přitom Leonard Kweuke a Bony Wilfried ukázali, že se za čekání mohou bohatě odměnit.

Sparta hledá dalšího Bonyho

V jejich případě trefila Sparta do černého. Proto na Letné nehodlají měnit osvědčené způsoby. "Africký pohár národů je pro nás důležitý. Zvlášť ten letošní, kdy chybí někteří favorité. Ukázalo se pár týmů, ve kterých ještě nejsou všichni nejlepší hráči pod smlouvami velkoklubů," uvedl místopředseda představenstva Lukáš Přibyl.

Ve Spartě dokonce spolupracují s nizozemským skautem, který jim africké hráče doporučuje přímo z dějiště. "Po turnaji dostaneme výstupy o fotbalistech, kteří by pro nás mohli být zajímaví a splňují naše finanční představy. Nikdo nám nebude nabízet třeba Drogbu, ale pro nás dostupná jména. Je to mnohem efektivnější než tam posílat vlastního člověka. Ten by se ani nestačil rozkoukat," vysvětlil Přibyl.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!