130 let
Teplice - Olomouc (domácí Vachoušek v souboji s Ordošem).

Teplice - Olomouc (domácí Vachoušek v souboji s Ordošem). | foto: ČTK

Akce 'kulový blesk': teplický Vachoušek posílil pro Ligu mistrů Spartu

Sport
  •   8:25
PRAHA - Fotbalista Štěpán Vachoušek opouští Teplice a odchází na půlroční hostování s pevnou opcí na pozdější přestup do pražské Sparty. Letenský klub stihl na poslední chvíli dopsat na soupisku pro předkolo Ligy mistrů (LM), jejíž uzávěrka vypršela o půlnoci z pondělí na úterý.

Vachoušek tak může nastoupit v závěrečném předkole soutěže se Žilinou. Pražané se jednatřicetiletého záložníka rozhodli získat především kvůli tomu, že jejich kmenový středopolař Marek Matějovský byl vyloučen v odvetě 3. předkola LM v Poznani a téměř jistě proti Žilině nebude moci nastoupit.

Proto se vedení Sparty rozhodlo zacelit mezeru dalším tvořivým hráčem a volba padla právě na někdejšího reprezentanta Vachouška, který v Teplicích nosil kapitánskou pásku. A dnes za ně ještě odehrál ligový duel s Českými Budějovicemi.

Sparta si ale musela při jednáních hodně pospíšit, aby Vachouška na soupisku pro duely s Žilinou doplnila. "Jednat jsme začali dnes a za vstřícnost a ochotu je nutné poděkovat i teplickému ředitelovi panu Hrdličkovi," řekl Otava.

Vachoušek, který v roce 2002 už jednou z Teplic zamířil do Prahy a Slavia za něj vysázela tehdy rekordních 35 milionů korun, zatím do Sparty přichází na půlroční hostování. Je ale pravděpodobné, že na Letné zakotví natrvalo.

"Už jsou předjednané i podmínky k přestupu," uvedl Zíka. Podle něj se Vachoušek ve středu zapojí se Spartou do přípravy, protože v úterý mají úřadující čeští mistři volno. Vachoušek si tak prý alespoň stihne zařídit formality s přesunem spojené.

"Pro Štěpána je Sparta výzvou. Hodně ho láká Liga mistrů, kterou si před lety zahrál ještě v Marseille," připomněl agent Vachouškovo angažmá ve Francii, kam odešel v roce 2003 ze Slavie.

V letech 2004 až 2008 pak působil v Austrii Vídeň, než se znovu vrátil do Teplic. Na kontě má mistr Evropy do jednadvaceti let z roku 2002 už 150 zápasů v české lize a 29 branek, třiadvacet utkání odehrál v reprezentaci, kde se dvakrát střelecky prosadil. V roce 2004 byl i na mistrovství Evropy v Portugalsku a zažil postup do semifinále.

Autor: ČTK