130 let

Édinson Cavani se raduje z gólu. | foto: Reuters

Aktualizováno

Úřadující mistři Evropy končí. Cavani lepší Ronalda a do čtvrtfinále jde Uruguay

Sport
  •   19:55aktualizováno  21:59
Soči - Fotbalisté Uruguaye postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa v Rusku, ve kterém narazí v pátek 6. července na Francii. O výhře Jihoameričanů 2:1 nad Portugalci rozhodl dvěma výstavními góly Edison Cavani. Za poražené se prosadil Pepe.

Podle sázkových kanceláří mělo jít o nejvyrovnanější osmifinále a minimálně první půle jejich prognózy naplnila. Byť z ní lépe vyšli Jihoameričané.

Už v sedmé minutě si přes celou šíři hřiště dvakrát vyměnili míč Luis Suárez a Edison Cavani, aby druhý jmenovaný „hlavičkou“ ramenem překonal Ruie Patricia.

MS ve fotbale 2018, Uruguay vs. Portugalsko: hlavičkový souboj Ronalda a...
MS ve fotbale 2018, Uruguay vs. Portugalsko: zraněný Edison Cavani.

O patnáct minut později se mohl trefit také Suárez, ale z přímého kopu portugalského brankáře nepřekonal, byť zeď z jeho spoluhráčů byla děravá jako ementál.

Po půlhodině hry se dostal k podobné příležitosti také hvězdný útočník na druhé straně. Uruguajci ale ukázali soupeřům, jak má vypadat pevná zeď, a „Pistolník“ Ronaldo tak pro tentokrát střílel slepými.

Jenže jihoamerický výběr postupně vyklízel pozice a spoléhal na svoji nepropustnou obranu, která jako jediná dosud na šampionátu neinkasoval.

Uruguay - Portugalsko 2:1 (1:0)

(mistrovství světa ve fotbale - osmifinále)

Branky: 7. a 62. Cavani - 55. Pepe. Rozhodčí: Ramos - Torrentera, Hernández (všichni Mex.) - Geiger (video, USA). ŽK: Ronaldo (Portug.). Diváci: 44.873.

Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt - Nández (81. Sánchez), Torreira, Vecino, Bentancur (63. Rodríguez) - Suárez, Cavani (74. Stuani). Trenér: Tabárez.

Portugalsko: Patrício - Pereira, Pepe, Fonte, Guerreiro - B. Silva, Carvalho, Adrien Silva (65. Quaresma), Mário (84. Fernandes) - Guedes (74. André Silva), Ronaldo. Trenér: Santos.

Tato skutečnost platila 55 minuty dnešního duelu, kdy se po rohovém kopu trefil hlavou stoper Pepé - 1:1.

Jenže úřadující evropští šampioni se radovali z vyrovnání sedm minut. Poté předvedli Uruguajci krásnou akci. Muslera vykopl, Pepe chybně vystoupil a prodloužil míč přímo na Torreiru, který našel napříč vápnem Cavaniho, který z první na zadní tyč nedal Ruii Patriciovi podruhé v zápase žádnou šanci.

Jenže ve chvíli, kdy v 74. minutě pomáhal Ronaldo do zámezí zraněnému Cavanimu, který si následně musel říct o střídání, začal obrovský tlak týmu z Pyrenejského poloostrova.

Blízko gólu byli svěřenci Fernanda Santose v 80. minutě, kdy si přihrávku Bernarda Silvy srazil málem za vlastního brankáře José Gimenéz. Několik dalších pokusů pak srazili obětavě hrající Uruguajci.

V nastavení mohli přidal třetí gól, střídající Cristian Rodriguez ale sám před Ruiem Patriciem prudkou přihrávku Suáreze nezkrotil. Následovali dva závary na druhé straně, ani v jednom případě se ale Portugalci neprosadil (a nedočkali se ani pokutového kopu), a tak mohli začít slavit po závěrečném hvizdu Jihoameričané.

Co na tom, že na branku soupeře vyslali „jen“ tři střely proti čtyřem soupeře (ten dohromady vystřelil devatenáctkrát, dvanáct pokusů ale spoluhráči gólmana Muslery srazili). Do další fáze mundialu je poslal dnes skvěle hrající Cavani.

A jeho krajané se nyní budou modlit, aby byl zdravý i pro čtvrtfinále...

Autor: Antonín Vavrda